Recompensă pentru „turnătorie”. Serviciile publice în sprijinul anchetatorilor

Un proiect de lege privind consolidarea rolului societății în măsurile de control al siguranței rutiere  a fost postat pe siteul Radei Supreme a Ucrainei.

Documentul prevede posibilitatea de a înregistra încălcările din trafic, folosind mijloace tehnice.

Fotografiile sau videoclipurile realizate vor fi considerate dovezi electronice în timpul anchetei, iar autorul acestora va putea primi 10% din amendă, în cazul în care infractorul va fi adus în fața justiției.

Filmările vor putea fi făcute de cetățeni, folosind smartphone-uri obișnuite, tablete și alte mijloace pe care pot fi instalate aplicații speciale. Proprietarii lor vor transmite identificarea utilizatorului prin „Diyu”, garantând astfel integritatea și autenticitatea materialelor create.

“Diyu” este o aplicație prin care o serie de servicii publice ucrainene sunt disponibile online şi care permite, de asemenea, ca cetăţenii să se legitimeze cu permisul de conducere electronic în locul actului de identitate. În același timp, proiectul de lege introduce și răspunderea penală pentru furnizarea de materiale false sau create artificial. De asemenea, numele cetățenilor care vor filma infracțiunile din trafic nu vor fi divulgate.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *