Ecouri de la Campionatul European de fotbal după o lună de la final. „UEFA este o entitate jalnică şi laşă. Să le fie ruşine”

Măsurile luate de Comisia UEFA împotriva echipei de fotbal a Ungariei nu au trecut fără să fie „sancționate” de ministul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

„Comisia care a luat această decizie este o entitate jalnică şi laşă. Să le fie ruşine! Se pare că UEFA continuă să folosească în tribune informatori pe care îi cunoaşte dinainte (…), care nu au altceva de făcut decât să scrie rapoarte despre ceea ce au spus (sau nu au spus) cei din tribune. La fel ca în comunism: nu este necesar să existe dovezi, este suficientă acuzaţia informatorului”, a scris Szijjarto, într-un mesaj pe Facebook.

Potrivit liderului diplomaţiei maghiare, UEFA nu a sancţionat alte cazuri, cum ar fi când publicul a folosit raze laser sau a intrat pe teren, fără a menţiona exemple concrete. Totusi,  Federaţia engleză a fost amendată de UEFA cu 30.000 de euro pentru incidentele de la semifinala cu Danemarca.

Să ne aducem aminte

Comisia de disciplină a UEFA a sancţionat Federaţia Maghiară de Fotbal (MLSZ) pentru comportamentul discriminator al fanilor săi în timpul celor trei meciuri din Grupa F a Euro-2020, Ungaria-Portugalia, din 15 iunie, Ungaria-Franţa, din 19 iunie şi Germania-Ungaria, din 23 iunie.

UEFA a pedepsit Federaţia ungară de fotbal cu disputarea următoarelor trei meciuri din competiţiile UEFA cu porţile închise, însă pentru al treilea joc sancţiunea este suspendată pentru o perioadă de doi ani.

Această sancţiunea forului european nu se va aplica însă la meciurile din preliminariile Cupei Mondiale ediţia 2022, organizate de FIFA şi nu de UEFA..

Federaţia de la Budapesta a fost condamnată, de asemenea, la plata unei amenzi de 100.000 de euro pentru comportamentul discriminatoriu al fanilor săi, care au afişat între altele bannere anti-LGBT la meciurile din cadrul competiţiei continentale.

Scandări rasiste la adresa jucătorilor de culoare din naţionala Franţei au fost lansate la meciul de la Budapesta, din 19 iunie. UEFA a investigat şi prezenţa unor bannere sau pancarte homofobe la meciurile cu Portugalia şi Germania.

De asemenea, UEFA a obligat Federaţia ungară de fotbal să afişeze un banner cu mesajul “Equal Game” la meciuri jucate fără spectatori ale selecţionatei sale.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *