140 de la nașterea marelui conpozitor român George Enescu. „Balada” s-a auzit în toată țara

binary comment

„Balada” lui George Enescu a răsunat în mai multe orașe din țară, timp de cinci minute, în teatre, muzee, restaurante, malluri și benzinării.

Oamenii au putut să asculte „Balada”, în interpretarea faimosului violonist David Garrett și a Filarmonicii din Monte Carlo. Evenimentul marchează 140 de ani de la nașterea marelui compozitor și anunță Festivalul George Enescu, programat să înceapă sfârșitul lunii.

„Balada”, una dintre cele mai cunoscute lucrări compuse de George Enescu, s-a auzit în boxele de pe Calea Victoriei. Șoferii au încetinit și au deschis geamurile mașinii, iar trecătorii s-au oprit să asculte acordurile. Piață George Enescu, Ateneul Român și Palatul Șuțu au fost doar câteva dintre locurile în care a răsunat opera marelui compozitor.

„E minunat. Departe de lumea dezlănțuită. Ar trebui chiar să vină cu scaune aici. O avanpremieră la Enescu”, a transmis un cetățean.

„E frumoasă ințiativă, dar ar trebui să se și spună despre ce e vorba că lumea să știe, așa trecem și…nu știm despre ce e vorba”, a spus o altă persoană.

Au fost în total peste 30 de locuri din toată țară, teatre, muzee, malluri, restaurante și chiar benzinării. La Biblioteca Metropolitană din București, oamenii au ieșit în grădina pentru a ascultă timp de 5 minute „Balada”, opera compusă între 1895- 1896. Interpretarea este a violonistuli David Garrett și a filarmonicii Monte Carlo.

„Toate zgomotele orașului parcă s-au îndepărtat de mine. A fost un moment extraordinar”, a spus un cetățean.

Momentul a marcat 140 de ani de la nașterea marelui compozitor. Pe 28 august începe și festivalul care îi poartă numele. Sunt 3500 de artiști români și străini și 32 de orchestre celebre.

„Avem, de exemplu, Simon Rattle vine din Marea Britanie, împreună cu London Simphony Orchestra,. Îl avem pe Vladimir, cu radiodifuziunea din Berlin, vom avea Opera pt iubitorii de opera. Spectacolele festivalului sunt în interior, la Ateneu, la Sala Patatului, la Sala Radio și la Sala Auditoriu”, a transmis Oana Marinescu, directorul de comunicare al Festivalului George Enescu.

Festivalul se desfășoară pe o perioada de patru săptămâni, iar pentru unele spectacole bilete s-au epuizat.

George Enescu s-a născut pe 19 august 1881, în comuna Liveni din judeţul Botoşani, care astăzi îi poartă numele.

Provenea din familie de preoţi, atât pe linie maternă, cât şi pe linie paternă.

Tatăl său, Costache, a urmat cursurile Seminarului Teologic Veniamin Costachi – Neamţ, dar nu a urmat calea preoţiei.

„Bunicul după tată, Gheorghe Enescu, slujea în Parohia Zvoriştea, Botoşani, în timp ce fratele bătrânului Enescu, Enin, păstorea în satul Mălini, din ţinutul Fălticenilor. Bunica după tată a marelui compozitor, Elena Filipescu, era fiică de preot din Simnicea, Botoşani. Mama lui Enescu, Maria, se născuse în familia părintelui Cosmovici din Mihăileni, tot din regiunea Botoşanilor”, menționa  Arhim. Mihail Daniliuc într-un articol dedicat marelui compozitor român.

A început să cânte la vioară la vârsta de patru ani, iar la cinci ani a avut primul concert.

Între 1888 şi 1894, a studiat la Conservatorul din Viena, cu profesori renumiţi ai vremii. Se perfecţionează la Conservatorul din Paris (1895 – 1899) sub îndrumarea profesorilor José White şi Martin-Pierre-Joseph Marsick la vioară, Jules Massenet şi Gabriel Fauré la compoziţie, Ambroise Thomas şi Théodore Dubois la armonie şi André Gédalge la contrapunct.

În anul 1913 a înfiinţat şi a susţinut din fonduri proprii Premiul naţional de compoziţie George Enescu. A fost acordat anual până în 1946.

S-a numărat printre membrii fondatori ai Societăţii Compozitorilor Români din Bucureşti. A fost preşedinte între anii 1920 – 1948.

Compoziţia sa cea mai valoroasă este Oedip. A lucrat mai bine de 10 ani la această lucrare finalizată în 1931, pe care a dedicat-o Mariei Rosetti-Cantacuzino, cea care îi va deveni soţie în 1937.

În perioada ce a urmat celui de-al doilea război mondial, George Enescu părăseşte definitiv România şi locuieşte la Paris, unde trece la Domnul în 1955.

În testamentul său din 1945 şi-a exprimat foarte clar dorinţa de a fi înmormântat creştineşte, adăugând cu creionul pe spatele plicului sigilat, lăsat lui Romeo Drăghici: „Doresc ca înmormântarea mea să fie cât mai simplă, în schimb, să se dea cât mai multe pomeni şi daruri. George Enescu, în 14 iulie 1945.“

Muzicianul George Enescu, compozitor, violonist, pianist, dirijor şi pedagog, personalitate artistică de geniu a secolului al XX-lea, este cunoscut îndeosebi pentru cele două Rapsodii Române, op. 11 (1901-1902), Suita nr. 1 pentru orchestră, op. 9 (1903), prima sa Simfonie, în Mi bemol, op. 13 (1905) şi Şapte cântece pe versuri de Clément Marot, op. 15 (1908).

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *