Noi informații despre o posibilă creștere a pensiilor. „Încercăm să uniformizăm pensionarii”

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a a făcut, vineri, noi declarații în legătură cu noua formulă de calculare a pensiilor, dar și despre când va fi posibilă creșterea acestora.

Autoritățile vor încerca să repare inechitățile existente, iar persoanele care au avut aceeași contribuție ar trebui să primească aceeași pensie.

”Cea mai mare inechitate e faptul că aceiași pensionari care au ieșit în perioade diferite de timp, unde au fost acte normative în vigoare diferite, au obținut cuantumuri diferite la pensie, cu același stagiu de cotizare. Noi încercăm să uniformizăm pensionarii, aceeași contribuție să aibă aceeași pensie egală, iar pensiile aflate la un nivel inferior vor crește. Nicio pensie nu va scădea. Dacă prin aplicarea formulei va exista un cuantum mai mic, pensiile vor rămâne la nivelul în plată”, a declarat Daniel Baciu.

O problemă s-ar putea ivi în momentul în care, din cauza unor erori de calcul, unii au primit pensii mai mari decât ar fi trebuit.

”Dacă în dosar se găsesc erori flagrante, evident că acele dosare trebuie remediate. Dacă sunt erori flagrante, cine a încasat banii trebuie sa ii returneze…”, a explicat președintele Casei Naționale de Pensii.

Pensionarii care nu au toate actele la dosar vor trebui să bată drumuri până la instituțiile la care au lucrat sau chiar să apeleze la arhive.

”Trebuie să meargă la angajator, iar noi să putem verifica. Nu putem lucra pe ceva ce nu poate fi verificat cu documente. Toate societățile închise au fost preluate de către lichidatori, au fost preluate arhivele, în mare parte se găsesc. Trebuie să li se elibereze acele adeverințe care atestă că ei au lucrat, au realizat alte venituri decât cele existente în dosarul de pesionare. Ei trebuie să achite o sumă pentru cei care eliberează aceste documente”, a mai spus Baciu.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *