Ministerul Sănătății pregătește măsurile pentru valul 4 al pandemiei. Explicațiile ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă

Accesul în anumite locuri, cum sunt, de exemplu, barurile, mall-urile și restaurantele se va face numai pe baza certificatului care atestă vaccinarea anti-COVID-19.

Afirmația aparține ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, care , a mai spus că, se fac pregătiri pentru momentul în care rata infectării va creşte mult, așa cum se preconizează în acest val 4 Delta coronavirus.

Astfel de documente s-ar putea solicita în locuri închise aglomerate, cum sunt mall-urile, restaurantele sau barurile, a confirmat ministrul.

„În funcţie de cum va evolua pandemia, vom vedea la care dintre activităţi vom verifica aceste certificate, permiţând accesul fie pe baza certificatului COVID, fie pe baza certificatului COVID care atestă vaccinarea, dacă ne referim la activităţi cu risc mai mare de transmitere, activităţi în spaţii închise, cu aglomerări”, a anunțat ministrul Ioana Mihăilă, luni seară, la un post TV.

Astfel, ministrul Sănătății nu a exclus ca în cazul creșterii incidenței să fie restricționat accesul în mall-uri, baruri, restaurante doar pe baza certificatului COVID.

Întrebată dacă se va merge la mall doar cu certificatul de vaccinare, Ioana Mihăilă a răspuns că „da,  este o variantă de lucru, aşa cum o altă variantă este ca în restaurante sau în baruri, unde riscul de transmitere, nepurtând mască, este mare accesul să se facă pe baza certificatului. Aceste discuţii vor fi concretizate dacă incidenţa creşte”.  

„Sunt discuţii, între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, DSU, specialiştii de la INSP, referitoare la cum vom acţiona dacă cifrele incidenţei vor creşte semnificativ, dacă paturile din spitale vor începe să se umple. Avem câteva principii de la care plecăm: important este că ne dorim să ţinem şcolile deschise cât mai mult timp posibil.

Aşa cum este în ordinul comun acum, până la 6 la mie incidenţă într-o localitate (…) dacă nu se întâmplă nimic deosebit în ceea ce priveşte situaţia infecţiilor la copii.

Un al doilea obiectiv este să nu restricţionăm circulaţia persoanelor vaccinate şi al treilea este să ne străduim să nu închidem acele sectoare care au avut de suferit anul trecut, cum este HoReCa”, a mai explicat ministrul Ioana Mihăilă.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *