Ucraina se pregătește de război? „Cred că se poate întâmpla. Există această posibilitate”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei a afirmat, vineri, la Summitul Strategiei Europene de la Ialta, că nu exclude posibilitatea izbucnirii unui război total cu Rusia.

De asemenea, Zelenski consideră că este necesar ca țara sa să fie acceptată în NATO.

Despre izbucnirea unui război cu Rusia, Zelenski a spus: „Cred că se poate întâmpla”.
„E cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla, dar, din păcate, există această posibilitate”, a adăugat președintele. 

Acesta a precizat că peste 14.000 de oameni au murit în conflictul din estul Ucrainei, declanșat în 2014, unde separatiștii beneficiază de sprijinul Moscovei. 
Președintele Ucrainei a transmis că vrea să aibă o întâlnire substanţială cu omologul rus. 

Tensiunile dintre Kiev şi Moscova s-au amplificat la începutul acestui an, când luptele din estul Ucrainei s-au intensificat, iar Rusia a masat mai multe trupe în apropierea graniţei. Moscova a acuzat Ucraina că a pierdut interesul în discuţiile de pace, în timp ce Zelenski a insistat fără succes pentru o întâlnire cu Putin în zona de conflict.

„Sincer, nu am timp să mă gândesc la el (la Vladimir Putin – n.red). Sunt mai interesat dacă putem cu adevărat să avem o întâlnire substanţială, şi nu declarativă, aşa cum face cu unele state.
Astăzi mi se pare că ei nu par să vadă sensul rezolvării unor chestiuni. Încheierea războiului şi rezolvarea rapidă a chestiunilor legate de conflict – nu îşi doresc asta”, a spus Zelenski. 

Liderul de la Kiev a precizat că relaţiile cu SUA s-au îmbunătăţit, dar a deplâns faptul că țara sa nu a primit un răspuns clar la solicitarea sa de a adera la NATO, un pas care ar înfuria cu siguranţă Moscova.
„Nu am primit o poziţie directă cu privire la aderarea Ucrainei la NATO. Ucraina este pregătită de mult timp”, a punctat președintele.
Zelenski a mai declarat că un refuz de a primi Ucraina ar slăbi NATO şi ar face jocul Rusiei.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *