Soluția salvatoare împotriva infectării cu tulpina Delta. Care sunt cuncluziile specialiștilor

Un studiu realizat de o echipă de specialiști în epidemiologie din Marea Britanie și India, arată că, pacienții care au fost vaccinați împotriva COVID-19 vor avea nevoie de 8 ori mai mulți anticorpi pentru a proteja organismul de tulpina Delta.

„Echipa a constatat că varianta delta a fost de 5,7 ori mai puțin sensibilă la probele de sânge prelevate de la pacienții infectați cu virusului SARS-CoV-2 și de opt ori mai rezistentă la probele luate de la cei infectați cu tulpina alfa. Cu alte cuvinte, pentru a bloca versiunea delta a coronavirusului, o persoană vaccinată are nevoie de opt mai mulți anticorpi”, au spus experții.

Pentru a testa imunitatea la tulpina delta a coronavirusului, experții au colectat sânge de la angajați din domeniul sănătății care au avut deja COVID-19 sau au fost vaccinați cu AstraZeneca sau Pfizer.

Potrivit profesorului Ravi Gupta de la Universitatea din Cambridge, tulpina delta a infecției cu coronavirus se înmulțește și se răspândește mai bine printre oameni, comparativ cu alte mutații comune ale virusului.

Anticorpii produși după infecția cu alte tulpini sau după vaccinare nu sunt capabili să protejeze 100% o persoană care a contractat tulpina delta.

„Acești factori au contribuit probabil la valul epidemiei din India în primul trimestru al anului 2021, unde până la jumătate dintre cazurile de infecții au apărut în rândul persoanelor care au fusesrră infectate cu variantele anterioare ale virusului”, a spus Gupta.

Pe de altă parte, un studiu britanic arată că, pe lângă protecția împotriva formelor grave, vaccinarea reduce, de asemenea, considerabil probabilitatea de a dezvolta covid-lung.

Vaccinarea și-a demonstrat deja eficacitatea împotriva formelor severe și a redus numărul de decese cauzate de Covid-19, dar în acest moment nu se știa încă dacă vaccinul protejează și împotriva celeilalte consecințe potențial grave ale infecției – așa numitul covid-lung. 

Impactul acestei forme a bolii ar putea fi dezastruos din cauza problemelor pe care le provoacă pe termen lung și a frecvenței sale relativ ridicate.

Deoarece, deși se știe puțin despre această boală și despre numărul de persoane afectate, se estimează că aproximativ unul din trei pacienți vor avea în continuare simptome la șase săptămâni după infectarea cu coronavirus.

Studiul britanic publicat în prestigioasa revistă The Lanset Infectious Diseases vine să răspundă la această întrebare: într-adevăr, vaccinul asigură protecție și împotriva covid-lung. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *