Certificatul verde COVID-19 obligatoriu în mall-uri, restaurante și evenimente private. Explicația șefului DSU Raed Arafat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat, miercuri, că în zonele unde rata de infectare este de peste 3 la mie, în localuri și mall-uri, chiar și la nunți, se va intra doar pe baza certificatului verde.

Secretarul de stat în MAI a precizat că în acest sens este nevoie de o Hotărâre de Guvern, pentru a se aplica această măsură ce va limita închiderea activităților economice.

„În loc să închidem anumite localuri, ideea e să se intre în aceste localuri pe baza acestui certificat. Este o măsură pentru a limita impactul economic al pandemiei. Bineînțeles, mai sunt și alte condiții: organizarea de conferințe, congrese, dacă te duci în anumite locații în spații închise, dacă este incidența mai mare sau în anumite situații să folosești această modalitate de verificare”, a explicat medicul Raed Arafat.

Raed Arafat a mai spus că în zonele unde rata e de 3 la mie cel puțin este „foarte probabil” ca și la nunți să se poată intra pe baza acestui document.

Șeful DSU a precizat că verificarea este foarte simplă, pe baza aplicației deja existente, care poate citi codul QR.

„Există aplicație și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele. Aceasta este soluția pe care o folosesc mai multe țări europene și este una dintre soluțiile care pot sprijini limitarea închiderii totale a unor activități economice.

A fost o discuție cu colegii de la STS și au explicat că aplicația este valabilă, poate să fie folosită. Mi se pare că e aceeași aplicație care o folosesc și francezii, pentru că e același concept al certificatului verde și poate citi orice certificat verde european, nu numai pe cel românesc”, a mai spus șeful DSP.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *