Spectacol istoric la Timișoara. Interviu cu istoricul Zoltán Iusztin

Cruciada lui Gheorghe Doja a fost reînviată pentru o seară la Timişoara, printr-o reconstiuire istorică de excepție.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul Naţional al Banatului cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, pe 9 septembrie, în Piața Sfântu Gheorghe din Timișoara.

„Cruciada înfrântă la Timișoara” este un spectacol care reînvie evenimentul care a zguduit nu numai Timișoara și Banatul, ci întreaga Europă, în 1514 – ridicarea sub arme a cruciadei transformată în răscoală și destinul conducătorului ei, Gheorghe Doja, un erou intrat în legendă, care a dat ultima sa bătălie sub zidurile Timișoarei și care a fost omorât în cazne tot aici, la Timișoara.

Momentele din povestea lui Gheorghe Doja au fost recreate cu participarea grupurilor de reconstituire istorică din Timişoara: Asociaţia Sportivă şi de Păstrare a Tradiţiilor “Losonczy István”, Hrafnabroethr şi Eyaletul de Timişoara

 Coloana sonoră a proiectului artistic a fost concepută de ansamblul Peregrinii, melodiile au fost compuse special pentru acest eveniment, evocând o atmosferă medievală. Efectele şi coregrafiile pirotehnice au fost realizate de actori ai teatrului pirotehnic Amor Flammis, iar rolurile principale au fost interpretate de artiştii de la Teatrul Merlin.

După scena care a înfăţişat execuţia lui Doja pe tronul de foc, la sfârşitul spectacolului  a apărut o imagine proiectată a Fecioarei Maria.


„Nici eu nu mai am pliant”

Despre acest eveniment, istoricul Zoltán Iusztin, unul dintre principalii organizatori, a spus, în exclusivitate pentru transparentnews.ro,  că este foarte mulțumit de cum s-a desfășurat, mai ales că timișorenii au fost foarte interesați să vadă pe „viu” ceea ce s-a întâmplat în urmă cu sute de ani.

„A fost foarte multă lume interesată. Au fost mulți. Cred că au fost câteva sute. Fiind noapte nu am putut să vedem câți au fost. Numai pliantele au fost distribuite , undeva la 300 de  bucăți. Nici eu nu mai am pliant.

Fiind un eveniment mai complicat, că a fost și reconstituire istorică, dar și jocuri pirotehnice.  De fapt, evenimentul în sine a fost mai inedit, pentru că nu a fost doar o simplă piesă de teatru.

A fost o colaborare între artiști și pasionații de istorie. Totul a fost inconjurate de tot felul de jocuri de lumini și folk. A fost un eveniment așteptat. Lumea a fost interesată.

Spre surprinderea mea, eu am propus acest eveniment și pentru că avem aici mai multe trupe pasionate de istorie. Ei sunt motorul și însuflețirea evenimentului”, a spus  Zoltán Iusztin.

În legătură cu finanțarea spectacolului, istoricul timișorean a mai spus, că acesta se înscrie în planul pentru declararea municipiului de capitală culturală.

„Muzeul Banatului ca intituție a primit bani de la Consiliul Județean Timiș. Era un eveniment pe agenda culturală. Noi am vrut să fie un eveniment, ținând cont că pentru 2021 era planul cu capitala culturală și am zis să facem un eveniment mai deosebit”, a mai afirmat Zoltán Iusztin.

Cine a fost, de fapt, Gheorghe Doja

Povestea acestui secui care s-a ridicat împotriva nobilimii maghiare a fost redescoperit de istoriografie abia în secolul al XIX lea şi prezentat în diferite culori, de la tâlhar la erou şi de la reprezentat al claselor oprimate până la cruciat şi luptător antiotoman. De altfel, Dózsa György sau Gheorghe Doja, cum şi l-au asumat românii, a rămas cunoscut mai ales prin moartea sa îngrozitoare orchestrată de nobilimea maghiară. Povestea lui reală este însă uluitoare, cu momente ce ţin mai mult de gestele cavalereşti, povestea unui războinic care a devenit o adevărată legendă în Transilvania. 

Revenind la spectacolul de la Timișoara, prezentarea acestuia a fost făcută în limba română.  Menționăm, că personalitatea eroului transilvănean este revendicată atât de români, cât și de maghiari, cu toate că moartea lui Gheorghe Doja a fost ordonată de nobilimea maghiară de atunci.

„Lucrul ăsta este de istorie locală. Nu am urmărit aspectul etnic. A fost în limba română și au fost și pasaje în latină. A fost in spririt renascentist, nu am avut nicio altă idee. A fost un eveniment, mai degrabă pentru capitală culturală. În Timișoara, oricum, majoritari sunt români. Și nici actorii…au fost din România. Era vorba să fie invitați și de dincolo, dar în situația actuală, cu pandemia, nu s-a putut. Ne-am rezumat numai la trupele noastre de aici”, a precizat istoricul.

Considerat a fi un real succes, Zoltán Iusztin consideră, că un asemenea eveniment ar trebui reeditat, mai ales, că timișorenii și nu numai sunt interesați să cunoască lucuri inedite despre evenimente din istoria noastră.

„Dacă lumea este interesată, da. Din partea mea nu e nicio problemă. Trebuie să vedem situația cu pandemia și situație financiară de la CJ Timiș. Pentru muzeul nostru în sine, au fost peste 30 de proiecte pe agenda culturală a județului Timiș. Ele sunt selectate.

Marea majoritate beneficiază de finanțare. Dar, nu pot eu să stabilesc. De la acest eveniment, am înțeles că se va face un rezumat. Sunt colegi care s—au ocupat de filmare, dar nu știu.

Nu s-a filmat toată piesa, dar trebuie să fie tot pus intr-o ordine și va fi un fel de rezumat. Au fost actori profesioniști de la teatrul Merlin din Timișoara.

Au fost pasionați de istorie de la tot felul de asociații de reconstituire istorică. Și din București au fost….Compania Ursului Brun, care tot au mai venit pe la noi prin Timișoara. Cred că au venit de două ori aici”, a conchis istoricul Zoltán Iusztin.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *