Se dau bani de la stat. Care sunt condițiile impuse de Guvern

Un proiect de lege propus de Guvern a trecut de Parlament și urmează să apară în Monitorul Oficial.

Este vorba despre OUG 101/2021, care a modificat Legea venitului minim garantat.

Concret, se introduce posibilitatea de menținere a acordării ajutorului social pentru o perioadă de șase luni de la data angajării unei persoane ce primește ajutor social. Regula se va aplica cu condiția semnării unui contract de muncă pe o perioadă de cel puțin 24 de luni.

„În situația în care persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social se angajează cu contract individual de muncă sau în baza unui raport de serviciu, pentru o perioadă de cel puțin 24 de luni, acordarea ajutorului social se prelungește pentru o perioadă de 6 luni, în cuantumul primit anterior angajării”, prevede OUG 101/2021. Conform autorităților, această facilitate se introduce pentru a stimula angajările și pentru a evita dependența de ajutorul social.

Cu toate acestea, trebuie precizat că cei care vor fi concediați disciplinar (pentru o abatere gravă sau pentru abateri repetate), înainte să treacă cele șase luni de cumul de venituri, vor trebui să dea înapoi banii de ajutor social. Într-o asemenea situație, fostul beneficiar de ajutor social va trebui să aștepte 12 luni pentru a mai putea să ceară din nou ajutor social.

OUG 101/2021 este în vigoare din 16 septembrie, dar noua regulă privind cumulul ajutorului social cu salariul se va aplica efectiv abia după ce Guvernul va modifica prin HG normele procedurale ale Legii venitului minim garantat.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *