Execuțiile și amputările vor fi reluate în Afganistan. „Nimeni nu ne va spune care ar trebui să fie legile noastre”

Noul regim al talibanilor din Afganistan va introduce un sistem de legi care a fost criticat de o lume întreagă.

Fostul șef notoriu al poliției religioase a talibanilor a anunțat că pedepsele extreme, cum ar fi execuțiile și amputările, vor fi reluate în Afganistan.

Mollahul Nooruddin Turabi, în prezent responsabil pentru închisori, a declarat pentru AP News că amputările sunt “necesare pentru securitate”.

El a spus că aceste pedepse nu pot fi aplicate în public, așa cum se întâmpla în timpul guvernării anterioare a talibanilor din anii 1990. Dar a respins indignarea față de execuțiile publice din trecut: “Nimeni nu ne va spune care ar trebui să fie legile noastre”.

Cu toate, că odată cu preluarea puterii în Afganistan, talibanii au declarat că vor exercita o guvernare pașnică, totuși, au fost deja raportate mai multe cazuri de încălcare a drepturilor omului.

Joi, Human Rights Watch a avertizat că talibanii din Herat “percheziționează femeile de profil înalt, le refuză femeilor libertatea de mișcare în afara locuințelor lor și impun coduri vestimentare obligatorii”.

Cu câteva zile înainte ca talibanii să preia controlul asupra Kabulului, un judecător taliban din Balkh, Haji Badruddin, a declarat pentru Secunder Kermani, de la BBC, că susține interpretarea dură și literală a legii religioase islamice a grupului.

“În Sharia noastră este clar, pentru cei care fac sex și sunt necăsătoriți, fie că este vorba de o fată sau de un băiat, pedeapsa este de 100 de lovituri de bici în public”, a declarat Badruddin. “Dar pentru cei care sunt căsătoriți, trebuie să fie uciși cu pietre până la moarte…”. Pentru cei care fură: dacă se dovedește, atunci trebuie să i se taie mâna.”

Turabi, cunoscut pentru pedepsele sale dure aplicate persoanelor prinse ascultând muzică nereligioasă sau tăindu-și barba în anii 1990, a declarat că, deși formele dure de pedeapsă vor continua, grupul va permite acum televizoare, telefoane mobile, fotografii și videoclipuri.

Turabi a declarat, joi, că miniștrii cabinetului talibanilor discută acum dacă pedepsele ar trebui sau nu să fie publice.

În anii 1990, execuțiile aveau loc în public pe stadionul sportiv din Kabul sau pe terenul vast al moscheii Eid Gah.

„Toată lumea ne-a criticat pentru pedepsele de pe stadion, dar noi nu am spus niciodată nimic despre legile și pedepsele lor”, a declarat el în ultimul interviu.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *