Număr unic de telefon pentru raportarea abuzurilor împotriva minorilor. Ordonanță de urgență adoptată de Guvern

Începând din data de 25 septembrie 2021, orice abuz sau exploatare și orice altă formă de violență asupra minorilor se pot raporta la un număr unic de telefon pus la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Numărul 119 va fi folosit pentru situațiile care nu necesită intervenția imediată a agențiilor specializate din cadrul Serviciului de urgență 112 pentru direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului.

Măsura face parte din Programului Național de Suport pentru Copii, în contextul pandemiei de COVID-19, „Din grijă pentru copii”, care a fost adoptat prin ordonanță de urgență, publicată, vineri, în Monitorul Oficial.

Direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului operează numărul unic național, conform unei proceduri unitare de implementare dezvoltate de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare.

Ordonanța mai prevede ca Poliția Română să sesizeze cazurile de dispariție în rândul copiilor prin sistemul „RO-ALERT”.

De asemenea, Ministerul Educației va dezvolta o aplicație mobilă și online de evaluare psihoemoțională a copiilor, în parteneriat cu Colegiul Psihologilor din România.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *