Șapte oameni au murit în incendiul de la Constanța. Primele declarații ale premierului Florin Cîțu

Vinerea neagră a lovit nemilos pacienții de la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase de la Constanța. Șapte persoane au murit în timpul incendiului uriaș care a izbucnit în dimineața zilei de vineri.

Despre această tragedie, premierul Florin Cîțu a afirmat, că a ordonat demiterea celor vinovați și trebuie luate măsuri severe pentru ca o astfel de tragedie să nu se mai repete.

„Vreau să transmit condoleanţe famililor îndoliate după tragedia din Constanţa. Am ţinut în permanenţă legătura cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătăţii, autorităţile locale, pentru a mă asigura că pacienţii sunt transferaţi.

Este de neacceptat să se întâmple astfel de lucruri în spitalele din România. Este o realitate pe care încercăm să o modificăm după 30 de ani în care nu s-a făcut nimic în România.

Nu mă pronunț în ceea ce privește cauzele incendiului. Aștept ancheta.

Am cerut Ministerului Sănătății să se uite exact care sunt soluțiile pe termen scurt, imediat, ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple”, a spus premierul Florin Cîțu.

„În ceea ce privește informațiile pe care le am eu, l-am sunat pe primarul de la Constanța – Vergil Chițac și i-am cerut să o demită pe doamna manager a spitalului de boli infecțioase.

L-am demis pe președintele Agenției Naționale de Management a Calității în Sănătate care de când a intrat în funcție nu a mai făcut nicio evaluare, s-a bazat pe declarațiile pe proprie răspundere a managerilor. Este în subordinea SGG și pot să fac acest lucru. Nu și-a dus la îndeplinire atribuțiile”, a mai spus Cîțu.

„Cei responsabili o să plătească! Vom avea rezultatele anchetei, iar indiferent de funcție o să plătească”, a mai punctat premierul.

Florin Cîțu: Bani au existat, dar nu au fost folosiți cum trebuie

„Cei care invocă lipsa de bani: bugetul alocat la început de an pentru Ministrul Sănătății pentru sănătate a fost de 58,3 miliarde de lei, iar la rectificare au mai fost adăugate 4,5 miliarde de lei. Miercuri, am mai adăugat încă 400 de milioane de lei ditre care 70 de milioane s-au dus către secțiile ATI, iar restul pentru medicamente.

În ceea ce privește Spitalul de la Constanța au fost fonduri europene în valoare de 22,6 milioane de lei alocate pentru gestionarea crizei sanitare. Deci bani au existat, dar se pare că nu au fost folosiți cum trebuie”, a menționat Florin Cîțu.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *