Guvernul condus de Viktor Orban cumpără terenuri și clădiri de patrimoniu din statele vecine. Reacția ministrului de Externe al Slovaciei

Guvernul de la Budapesta, condus de Viktor Orban, pregăteşte un Fond Privat cu care să cumpere terenuri agricole în statele vecine.

Acțiunea fără precedent a guvernului ungar a fost criticată de ministrul de Externe al Slovaciei, Ivan Korcok, care  a spus, că nu este normal ca o astfel de acțiune să fie făcută ocolind legile acestui stat, fără nici măcar să nu se spună care este intenția reală, susținând că,„ banii publici sunt cheltuiți pe baza unei intenții politice”.

„Le-am cerut prietenilor noștri maghiari să ne anunțe în avans când vor să implementeze programe în Slovacia, nu să aflăm despre ele din media. Baza unei bune relații este dialogul. Dacă Ungaria chiar vrea să cumpere teren agricol în Slovacia cu bani publici, care e rostul? Trebuie să existe un scop, pentru că prin definiție banii publici sunt cheltuiți pe baza unei intenții politice”, a spus Ministrul de Externe al Slovaciei, Ivan Korcok.

El a cerut lămuriri ugente din partea omologului său, Peter Szijjártó, și în ceea ce privește achiziția de clădiri de patrimoniu în zone din Slovacia unde trăiește minoritatea maghiară.

Ministrul slovac de Externe a mai cerut public informații și despre programul Ungariei privitor la renovarea de biserici în Slovacia.

Potrivit lui Ivan Korcok, dacă un stat dorește să cumpere terenuri și bunuri imobile într-o altă țară, este normal, în parteneriat, să informeze cealaltă parte și să vorbească despre care este scopul acestor tranzacții.

Slovacia a reacționat extrem de dur la intenția Budapestei, mai ales că are o minoritate maghiară pe care guvernul Ungariei încearcă să o utilizeze politic pentru a asigura voturile necesare lui Viktor Orban – așa cum se întâmplă de altfel și în România.

România, o altă țintă sigură a guvernului ungar

Un program similar e derulat de guvernul condus de Viktor Orban și în România, unde au fost cumpărate Hotelul Dacia din Satu Mare, fosta clădire a primăriei din Carei, hotelul Coroana din Maramureș, hotelul Casino din Borsec, castelul Wesselenyi din Sălaj și castelul Teleki.

Conform aceluiași program al guvernului ungar, în România se investește masiv atât în renovarea de biserici, cât și în obiective culturale și educative. 

Milioane de euro curg pentru cumpărarea de terenuri agricole de la statele vecine

Ungaria a înființat în aprilie anul curent Fondul Privat pentru Industria Agrară și Alimentară, cu un capital de 20 de miliarde de HUF (aprox. 57 de milioane de EUR) cu scopul de a investii în afaceri agrare interne sau regionale.

În același timp, ministrul de externe Szijjártó Péter are sarcina să înființeze până în luna noiembrie a anului curent Fondul Privat al Terenurilor Agricole cu un capital de pornire de 140 de miliarde de HUF (aprox. 401 milioane de EUR) cu scopul primordial de a achiziționa terenuri agricole și ferme din statele vecine, necesare afacerilor agricole și industriei alimentare.

Astfel, FIDESZ partidul de guvernământ ungar, condus de premierul Viktor Orban, are o srcină precisă, și anume de achiziționare a terenurilor agricole din fonduri private de investiții înființate de guvernul Ungariei. 

Cercul oamenilor de afaceri apropiați FIDESZ, creat de FIDESZ, denumit generic Sistemul Cooperării Naționale – Nemzeti Együttműködés Rendszere – NER este interesat de această nouă inițiativă de afaceri finanțate din banii publici, întrucât aceștia au deja investiții în domeniu în Ungaria dar și în străinătate.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *