40 de ani de la Greva pâinii. „Motrul este în stare de război”

Au trecut patru patru decenii de la revolta minerilor din Motru, când mii de mineri nu au mai putut rezista condițiilor dificile de lucru şi înfometarea.

Protestul a fost oprit în câteva ore, după intervenţia în forţă a autorităţilor.

Revolta minerilor de la Motru, din 19 octombrie 1981 a reprezentat o grevă și în același timp un protest desfășurate în bazinul carbonifer al Olteniei. Factor determinant imediat al evenimentelor a fost reprezentat de introducea raționalizării consumului unor produse alimentare în zonele miniere, areale care alături de orașul București fuseseră până atunci exceptate de la această măsură.

În după amiaza zilei de 19 octombrie, în centrul oraşului, în faţa unui bloc în care se aflau sediile tuturor instituţiilor se strând 3000-4000 de mineri. Manifestaţia se desfăşoară paşnic. Ceauşescu discută direct cu Bobu despre situaţia de la Motru. Alături de mineri mai protestează şi locuitorii oraşului. Numărul protestatarilor creşte.

„În faţa ripostei hotărâte a minerilor, autorităţile comuniste renunţă la aplicarea Decretului de raţionalizare a pâinii. Decizia este luată la cel mai înalt nivel. Cu toate acestea, minerii nu încetează revolta. Aceasta înseamnă că revendicările lor sunt mult mai serioase. Au pornit de la lipsa pâinii, dar, de fapt, s-au săturat de regimul comunist opresiv“, mai notează istoricul Gheorghe Gorun.

Minerii devin din agresivi şi de necontrolat. Treptat, acţiunile se radicalizează. În jurul ora 18.00 este aruncată prima piatră într-un geam. Cei aflaţi pe scara de la intrare, activişti şi miliţienii se retrag în interiorul blocului. „Cei de la Roşiuţa veneau compact, cal legiunile romane. Aceasta exprimă coeziunea sufletească a minerilor, solidaritatea generată de greutăţi“, a spus Victor Baroianu, şeful Miliţei Motru.

Autorităţile organizează un „comandament de criză“ şi pregătesc represiunea. Din comandament fac parte şeful Miliţiei Judeţene, al Securităţii, Emil Bobu, Nicolae Gavrilescu, primul secretar, şeful Procuraturii militare etc. Potrivit unor mărturii, toate geamurile clădirii în care se aflau sediile instituţiilor sunt sparte şi se dă foc sediului miliţiei aflat la parter, după ce au fost rupte gratiile. Pompierii civili au încercat să intervină, dar maşina a fost distrusă. Aceasta era plină cu fecale. Oamenii securităţii infiltraţi îi îndemnau pe oameni să meargă acasă că sunt filmaţi.

„În jurul ore 22.00, Motrul este în stare de război. Atitudinea autorităţilor îi îndârjeşte pe răzvrătiţi. Ei nu fac decât să toarne gaz pe foc. . În piaţă se găseau câteva mii de oameni. Alte mii umpleau străzile şi aleile învecinate. (…) În disperare de cauză, diriguitorii politici aduc la Motru sute de tone de pâine, carne, conserve şi brânzeturi“, menţionează Gheorghe Gorun.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *