Jurnaliști în căutare de „senzațional” plătiți să dezinformeze. Campanie murdară împotriva Bisericii Ortodoxe Române

Articolul realizat de către jurnaliștii de la recorder.ro și care a generat un val de nemulțumiri din partea Bisericii Ortodoxe Române și a credincioșilor români s-a dovedit a fi o făcătură rușinoasă.
Nu este niciun secret, că în goana furibundă după subiecte „tari”, unii jurnaliști care se autodefinesc ca fiind mari „anchetatori” se pun în slujba unor persoane, care vor să denigreze Biserica în general, ducând o campanie mocirloasă la adresa acesteia.
Un astfel de exemplu este articolul cu titlu „exploziv” -„ Catedrala Prăduirii Neamului”-, care a încercat să creeze o stare de îndoială a celor neavizați asupra gestionării banilor publici de către BOR la construirea Catedralei.
Chiar dacă, după publicarea articolului, redacția de la recorder.ro a recunoscut „greșelile” comise, totuși, cititorii neavizați, nu au mai căutat adevărul, ci au crezut în cele spuse de către jurnaliști.
„Ne simțim obligați să venim cu câteva precizări importante, mai ales că, pe lângă atacurile care pot fi demontate cu ușurință, au existat și reacții care ne-au pus în fața unor greșeli de documentare în cazul materialului despre construirea Catedralei. Deontologia profesională ne obligă să le recunoaștem și să ne cerem scuze pentru ele.”, scriu cei de la recorder.ro, care acuză Biserica pentru gravele lor greșeli de documentare.
„Este un amestec de informații care arată dificultățile cu care ne-am confruntat atunci când am început să documentăm proiectul Catedralei. Ne-am lovit, în primul rând, de lipsa de transparență a Bisericii, care a refuzat să ne răspundă la întrebări și să ne furnizeze documente. Iar informațiile care existau deja în spațiul public, livrate tot de Biserică, s-au dovedit, în multe cazuri, eronate.”, se arată pe recorder.ro.
Neadevărurile care au apărut în spațiul mass-media au provocat un nou val anti-clerical și anti-ortodox în mediul online.
„În cazul acoperișului am extras, din documente, două cifre care vizau cantitatea de tablă folosită: una de 19.900mp și una de 10.000mp. Așa am ajuns la un total de 30.000mp. Valcon Roofs susține că cei 10.000mp sunt de fapt manoperă, iar cantitatea reală de tablă folosită pentru acoperișul Catedralei este 19.912mp. Întrucât nu avem documente cu care să-i contrazicem, ne-o asumăm ca pe o eroare de documentare pe care am corectat-o în articol printr-o erată.
Theda Mar precizează că prețul cheilor de boltă, adică pietrele de deasupra ferestrelor, este de 210 euro pe bucată și nu 530 de euro, cum apare în articolul nostru. Diferența vine din faptul că prețul de 530 de euro include manopera și procedurile de montaj, fapt care nu a reieșit suficient de clar din articol. Este o eroare pe care, de asemenea, am corectat-o printr-o erată.
Deși am încercat să eliminăm orice breșă din procesul de documentare, consultând specialiști în construcții, ne găsim în postura de a recunoaște că am lăsat o zonă neacoperită: existența unor elemente cu aceeași denumire, dar dintr-un material mai scump. Nu avem, așadar, argumente cu care să contrazicem varianta Theda Mar și ne recunoaștem greșeala de documentare. Am hotărât să eliminăm din articol pasajele legate de prețul elementelor de prindere, adăugând o erată.”, scrie recorder.ro.
Lucian Ionescu