Vești bune pentru români. Ministrul Energiei, Virgil Popescu a făcut anunțul

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu a postat pe pagina sa de socializare un anunț extrem de important pentru toți românii.

Este vorba despre explorările de gaze naturale din perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă. Acestea au fost estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

Virgil Popescu a spus în mesajul său, că s-a realizat un acord între Romgaz şi ExxonMobil cu privire la achiziţia participaţiei companiei americane în proiectul rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră.

Odată cu acest acord, într-un viitor apropiat gazele naturale vor ajunge și în casele românilor.

„Veşti bune! Aş dori să fac un anunţ mult aşteptat: Romgaz a finalizat negocierile exclusive şi a ajuns la un acord cu ExxonMobil privind termenii şi condiţiile aferente achiziţiei participaţiei în proiectul Neptun Deep, iar tranzacţia ar putea fi finalizată în primul trimestru din 2022.
Am încredere că în viitorul apropiat Romgaz şi OMV Petrom vor fi parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep. S-au facut paşi importanţi ca gazul din Marea Neagră să ajungă în viitorul apropiat în casele românilor”, a notat Virgil Popescu.

Compania Romgaz a transmis marţi Bursei de Valori Bucureşti un raport în care informează că a finalizat negocierile exclusive şi a ajuns la un acord cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd privind termenii şi condiţiile aferente achiziţiei participaţiei în proiectul Neptun Deep, iar tranzacţia ar putea fi finalizată în primul trimestru din 2022.

„SNGN Romgaz SA şi ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. au finalizat negocierile exclusive şi au ajuns la un acord cu privire la termenii şi condiţiile aferente achiziţiei tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, ce deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă, precum şi cu privire la transferul operatoriei proiectului către OMV Petrom SA începând cu data finalizării tranzacţiei”, se menţionează în raport.

Acordul se va concretiza, după avizarea de către Consiliul de Administraţie şi aprobarea de către Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor SNGN Romgaz S.A., în semnarea contractului de vânzare-cumpărare acţiuni. Acest lucru se estimează că va fi finalizat în primul trimestru din 2022.

La data de 17 iunie 2021, cele două companii au semnat un Acord de Exclusivitate prin care vânzătorul a acordat Romgaz un drept de exclusivitate pe o perioadă de 4 luni, până la data de 15 octombrie 2021, cu privire la negocierile de achiziţie a tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited şi care reprezintă 100% din capitalul social al companiei, ce deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă. Ulterior, termenul a fost extins până pe 15 noiembrie 2021.

ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a părăsi România, iar OMV Petrom a precizat că este posibil să ia anul viitor decizia de a investi în proiectul Neptun Deep, în funcţie de modificările legislative din România şi de situaţia pieţei.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *