Primul medicament anti-COVID va ajunge în România. Scade la jumătate riscul de deces

Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunțat, că primul antiviral sub formă de pastile a intrat în evaluare de urgenţă, iar în curând se va afla în farmacii.

Deja, Ministerul Sănătății dein România a început demersurile pentru ca acest medicament și fie adus și în spitalele noastre.

Studiile pe pacienţi cu SARS-CoV-2, care au cel puţin un factor de risc pentru forme severe, au arătat că Molnupiravir poate să scadă la jumătate riscul de deces sau de spitalizare. Potrivit specialiștilor, medicamentul trebuie administrat imediat după un test COVID pozitiv și până la 5 zile de la debutul simptomelor.

Dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist, director medical, Institutul “Matei Balş”: “Împiedică intrarea virusului la nivelul celulelor şi complicaţiile care, în general, apar, după cum bine ştim, după ziua a cincea sau chiar după o săptămână. E un tratament eficient la debutul bolii, ceea ce înseamnă că ar fi bine cât mai repede, în momentul în care apare simptomatologia, să pot să-l folosesc”.

Marea Britanie este primul stat din lume care a aprobat antiviralul. În SUA, o decizie este aşteptată luna aceasta. Între timp, şi Agenţia Europeană pentru Medicamente a început evaluarea Molnupinavir pentru utilizarea în regim de urgenţă, în contextul creşterii numărului de infectări şi de decese în Europa. Agenţia vrea să susţină autorităţile naţionale care ar putea decide să fie utilizată terapia înainte de autorizaţia oficială de punere pe piață.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: ”Noi suntem în contact permanent şi facem tot ceea ce ţine de noi şi ceea ce se poate face în momentul de faţă pentru că atunci când vă fi disponibil, şi România să poată să beneficieze.  Am făcut deja demersurile iniţiale”.

Heather Papowitz, expert OMS detaşat în România: „Ajută la reducerea formelor severe de boală şi a deceselor, dar vaccinarea previne aceste lucruri. Vaccinarea este în continuare prioritatea pentru a preveni boala. E însă bine să avem opţiuni suplimentare de tratament”.

Agenția Europeană va da undă verde, săptămâna aceasta, şi pentru două terapii cu anticorpi monoclonali, folosite deja pentru pacienții COVID cu risc de forme severe. Cocktailul de anticorpi se administrează injectabil. În cazul Molnupinavir, sunt pastile care se iau 5 zile.

„Acest tratament, fiind administrat pe cale orală, poate fi administrat de către medicul de familie sau de către un alt medic care prescrie pacientului în regim de ambulator sau pacient care e consultat şi rămâne la domiciliu. (…) Cred că este un element extrem de important care ar putea să facă diferenţa în viitorul apropiat”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *