Incidente dramatice la frontiera Poloniei cu Belarus. Guvernul de la Varșovia a declarat stare de urgenţă

Ministerul Apărării de la Varşovia, Polonia a anunțat marți, că forţele de securitate poloneze au fost atacate de migranții masaţi în apropierea satului Kuznica, la frontiera cu Belarus, cu pietre și obiecte contondente.

Soldații polonezi au replicat cu gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi grenade pentru a nu lăsa migranții să pătrundă din Belarus, în Polonia.

,,Kuznica: migranţi îi atacă pe soldaţii şi ofiţerii noştri cu pietre şi încearcă să distrugă gardul pentru a intra în Polonia”, a transmis pe Twitter Ministerul Apărării.

Înainte de acțiunile forțelor poloneze, aceștia ar fi avertizat mulțimea. ,,Atenţiune, atenţiune, dacă nu urmaţi ordinele, va fi folosită forţa împotriva voastră”, li s-a comunicat prin difuzor migranţilor care aruncau obiecte spre forțele de ordine.

De cealaltă parte, într-un tweet, Ministerul Apărării a susținut că autorităţile belaruse le-au dat migranţilor grenade asurzitoare cu care să arunce asupra soldaţilor polonezi. De asemenea, potrivit autorităţilor poloneze, mai mult de 20.000 de poliţişti, grăniceri şi militari asigură securitatea frontierei cu Belarus, în zona unde s-au strâns migranţii, în apropiere de Kuznica.

Polonia acuză forţele din Belarus că îi echipează pe migranţi pentru a lua cu asalt frontiera

Poliţia de frontieră poloneză a acuzat duminică, 14 noiembrie, forţele de securitate din Belarus că le-ar da instrucţiuni şi echipamente migranţilor blocaţi în zonă pentru luarea cu asalt a frontierei dintre cele două ţări, relatează luni dpa, potrivit Agerpres. Totodată, se pare că multe corturi au fost demontate din tabăra improvizată pe teritoriul belarus chiar din faţa punctului de trecere a frontierei cu Polonia de la Kuznica.

„Străinii primesc instrucţiuni, echipamente şi gaze lacrimogene din partea responsabililor belaruşi”, a indicat într-un tweet Poliţia de frontieră poloneză.

 De asemenea, potrivit Ministerul Apărării polonez, unii migranţi au adunat crengi din pădure, iar mulţi reprezentanţi ai presei oficiale din Belarus se află la faţa locului.

Poliţia poloneză a folosit portavoci pentru a transmite mesaje în limba engleză prin care a avertizat mulţimea că va recurge la violenţă dacă migranţii nu respectă instrucţiunile.

Cu toate acestea, informaţiile nu au putut fi verificate din surse independente, întrucât presa şi angajaţii umanitari nu au acces în zonă încă de când Polonia a declarat stare de urgenţă de-a lungul graniţei sale în urmă cu mai multe săptămâni.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *