Europa de Est stă pe un butoi cu pulbere. Marea Britanie şi Estonia pregătesc trimiterea de trupe militare în Polonia

Polonia a anunţat vineri că autorităţile din Belarus au început să aducă din nou imigranţi din Orientul Mijlociu la frontieră, la câteva ore după ce zona fusese evacuată.

Ucraina îi ameninţă pe migranţii care ar încerca să-i traverseze frontiera din Belarus, pentru a se duce apoi în Uniunea Europeană (UE), că-i va respinge prin toate mijloacele posibile – inclusiv cu arme de foc.

„Dacă viaţa şi sănătatea grănicelor sunt ameninţate, vom folosi toate mijloacele de protecţie pe care le avem la dispoziţie prin lege, inclusiv armele de foc”, a ameninţat, într-un discurs susţinut în Parlament, ministrul ucrainean de Interne Denis Monastîrski.

Situaţia a degenerat în ultimele săptămâni, iar o grupare de mii de persoane s-a format la frontera dintre Belarus şi Polonia, provocând tensiuni importante între Minsk, susţinut de către Moscova, şi Bruxelles.

Autorităţle din Ucraina, o ţară care se învecinează cu Belarusul şi cu mai multe state membre UE, inclusiv România, se tem că migranţi blocaţi la frontiera Poloniei şi a ţărilor baltice Letonia şi Lituania ar putea încerca să ajungă în UE prin Ucraina.

Aleksandr Lukaşenko se răzbună pe UE

Europenii acuză regimul preşedintelui lui Aleksandr Lukaşenko de faptul că a orchestrat acest aflux de migranţi – majoritatea originari din Orientul Mijlociu – prin emiterea unor vize, cu scopul de a se răzbuna împotriva unor sancţiuni occidentale care i-au fost impuse după reprimarea opoziţiei în urma alegerilor prezidenţiale belaruse contestate în 2020.

Unele dintre aceste ţări – inclusiv Polonia şi Ucraina – acuză Rusia, principala aliată a Belarusului, de faptul că a tras sforile acestei crize.

„Noi nu excludem posibilitatea ca Rusia să decidă în mod intenţionat trimiterea unui număr mare de migranţi ilegali către teritoriul nostru, prin Belarus”, a acuzat ministrul ucrainean de Interne în acest discurs, transmis în direct la televiziune.

„Ne pregătim de această situaţie”, a anunţat el şi a subliniat că, în prezent, situaţia la frontiera dintre Ucraina şi Belarus este „sub control şi stabilă”.

Kievul anunţa săptămâna trecută că intenţionează să desfăşoare mii de grăniceri şi poliţişti la frontiera cu Belarusul.

„Vom trimite trupe, inclusiv rezervişti”

În acest context, Marea Britanie a anunţat că va trimite 100 de militari suplimentari în Polonia. În urmă cu o săptămână, Ministerul Apărării de la Londra a transmis că în Polonia au fost trimişi zece militari britanici, pentru o misiune de susţinere a autorităţilor poloneze în instalarea de sisteme de securitate suplimentare.

„Există multe activităţi care ameninţă securitatea în această parte a Europei şi cred că una dintre reacţiile noastre trebuie să fie să arătăm solidaritate, atât la nivel politic, cât şi militar”, a declarat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, după o vizită în Polonia.

Wallace s-a declarat “profund preocupat” de suplimentarea efectivelor militare ruse la frontiera cu Ucraina.

La rândul său, Estonia a anunţat că va trimite 100 de militari în Polonia. „Solidaritatea cu Polonia este esenţială în acest moment. Vom trimite trupe, inclusiv rezervişti din unităţi de geniu, poliţie militară şi efective de recunoaştere pentru a ajuta la securizarea frontierelor în contextul atacurilor hibride ale regimului din Belarus”, a comunicat Ministerul eston al Apărării.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *