O nouă variant de COVID-19 amenință omenirea. Are potențialul de a fi „mai rău decât aproape orice altceva”

Specialiștii britanici au descoperit o nouă versiune a virusului care a secerat milioane de vieți la nivel mondial.

Deocamdată, au fost semnalate cazuri din această nouă tulpină a coronavirusului în Botswana și în alte trei țări, ceea ce înseamnă că, varianta este mai răspândită. Acesta poartă 32 de mutații, dintre care multe sugerează că este foarte transmisibilă și rezistentă la vaccin și are mai multe modificări ale proteinei sale de vârf decât orice altă variantă.

Oamenii de știință au spus că este posibil să fi apărut în urma unei infecții pe termen lung la un pacient cu HIV.

Modificările la vârf fac dificilă lupta împotriva ei, deoarece antrenează sistemul imunitar să recunoască o versiune mai veche a acestei părți a virusului.

Dr. Tom Peacock, un virolog la Imperial College, care a constatat primul răspândire a acesteia, a descris combinația de mutații a variantei drept „oribilă”. El a avertizat că B.1.1.529, numele său științific, are potențialul de a fi „mai rău decât aproape orice altceva” – inclusiv tulpina Delta, dominantă la nivel mondial.

Oamenii de știință au spus, totuși, că numărul fără precedent de mutații ar putea lucra împotriva lui și ar putea să-l facă „instabil”, împiedicând-o să se răspândească.

Cercetătorii britanici au spus că nu există încă semne că acesta se răspândește rapid.

Noua tulpină a coronavirusului a fost descoperită la pacienți din Botswana, Africa de Sud și Hong Kong

Nu există cazuri în Marea Britanie, dar Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie, a declarat că monitorizează îndeaproape situația.

Varianta a stârnit îngrijorare din cauza setului său „foarte extins” de mutații.

Profesorul Francois Balloux, genetician la University College London, a spus că este probabil ca varianta să fie mult mai capabilă să evite anticorpii decât Delta.

El a declarat pentru MailOnline: „Deocamdată, ar trebui monitorizat îndeaproape. Dar nu este nevoie să fim prea îngrijorați, decât dacă începe să crească în frecvență.”

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *