O nouă mutație extrem de periculoasă a coronavirusului reduce eficacitatea vaccinurilor? Reuniune de urgență a reprezentanților OMS

Noi mutații ale virusului SARS-COV-2, descoperite în Africa de Sud, ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor existente în prezent pe piață.

Acest lucru a creat îngrijorare în rândul specialiștilor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care au programat o reuniune specială pentru vineri, 26 noiembrie.

Concret, este vorba despre o nouă variantă B.1.1.1.529, care a fost detectată în Africa de Sud.

„Nu știm încă foarte multe. Ceea ce știm este că această variantă are un număr mare de mutații. Iar îngrijorarea este că, atunci când ai atât de multe mutații, acestea pot avea un impact asupra modului în care se comportă virusul”, a declarat Dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri care a fost transmisă în direct pe canalele de socializare ale organizației.

Monitorizarea noii variante are loc în contextul în care cazurile de Covid se înmulțesc în întreaga lume în apropierea Sărbătorilor de iarnă, OMS raportând puncte fierbinți în toate regiunile, în special în Europa.

Joi, în cadrul unei conferințe de presă găzduite de Departamentul de Sănătate din Africa de Sud a fost făcut anunțul potrivit căruia oamenii de știință sud-africani au detectat peste 30 de mutații ale proteinei spike, partea virusului care se leagă de celulele din organism.

Varianta B.1.1.1.529 conține mai multe mutații asociate cu o rezistență crescută la anticorpi, ceea ce ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor, alături de mutații care, în general, o fac mai contagioasă sunt de părere cercetătorii OMS.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *