Acești români nu mai plătesc impozite și taxe pe locuințe și vehicule. Este oficial

Proiectul de lege prin care se vor acorda unele drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri a fost aprobat de Camera Deputaților.
Este vorba despre beneficiarii Decretului lege 118/1990 care se referă la această categorie de persoane.
Deputatul minorităţilor naţionale Ovidiu Ganţ (Forumul Democrat al Germanilor din România) a precizat în plen că împreună cu deputatul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Silviu Vexler, au amendat proiectul astfel încât beneficiarii Decretului Lege 118 şi copiii lor beneficiază de scutiri de impozite pentru imobile, adică case şi terenuri, dar şi pentru vehicule.
„Este un proiect important care are o serie de prevederi care vizează în mod special situaţia victimelor comunismului, beneficiare ale Decretului Lege 118 din 1990, pe lângă celelalte prevederi de natură fiscal bugetară. În baza unor amendamente admise, propuse de către domnul deputat Vexler şi de mine, am refăcut o situaţie existentă care a fost modificată din eroare, astfel încât am revenit la starea iniţială prin care beneficiarii Decretului lege 118 şi copiii lor beneficiază de scutiri de impozite pentru imobile, adică case şi terenuri, dar şi pentru vehicule.
Este un gest reparatoriu absolut normal şi absolut simplu de explicat, el a existat, a fost legiferat, e normal să existe şi în continuare. Asta este opinia noastră, dar din fericire a fost şi opinia unanimă a colegilor din Comisia de buget-finanţe cărora le mulţumesc”, a subliniat Ovidiu Ganţ.
Potrivit unuia dintre amendamentele celor doi deputaţi, „terenul aferent clădirii de domiciliu aflat în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art. 1 şi art. 5 alin. (1) – (8) din Decretul-lege nr.118/1990, republicat, şi a persoanelor fizice prevăzute la art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr.105/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; scutirea rămâne valabilă şi în cazul transferului proprietăţii prin moştenire către copiii acestora, indiferent unde aceştia domiciliază.
„Mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art. 1 şi art. 5 alin. (1)-(8) din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, şi a persoanelor fizice prevăzute la art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului; scutirea rămâne valabilă şi în cazul transferului mijlocului de transport prin moştenire către copiii acestora”, mai prevede un amendament al celor doi deputaţi.
Lucian Ionescu