Sărbătoare mare la români. Ziua Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României

În fiecare an, la 30 noiembrie creștinii ortodocși, romano-catolici, luteranii și anglicanii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei.

El a creștinat poporul român, fiind primul dintre apostoli care a predicat Evanghelia la geto-daci, în Dobrogea. Etimologia numelui provine din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”.

Acesta este considerat și ocrotitorul României, motiv pentru care sute de mii de români îi poartă numele.

Peste 900.000 de români îşi sărbătoresc, marţi, onomastica, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei. Este vorba despre 500.720 de bărbaţi şi 422.638 de femei, informează Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

La bărbaţi, cel mai des întâlnit prenume este Andrei – 471.375 de persoane.

Dintre prenumele feminine cel mai des întâlnit este Andreea – 337.437 de persoane.

Cine a fost Sfântul Apostol Andrei

Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor, a fost frate al Sfântului Apostol Petru, amândoi fiind pescari de meserie, din Betsaida, cetate aflată pe malul lacului Ghenizaret  (Marea Galileii).

Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor, a fost frate al Sfântului Apostol Petru, amândoi fiind pescari de meserie, din Betsaida, cetate aflată pe malul lacului Ghenizaret.

Sfântul Andrei este cel care pentru prima dată l-a făcut cunoscut pe Hristos, spunându-i fratelui său Simon (Petru). că l-a aflat pe Mesia. De aceea Sfântului Andrei i se mai spune şi Apostolul Cel dintâi chemat al Domnului. 

Sfântul Andrei a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul şi de la acesta a aflat de întruparea Mântuitorului Hristos. Căci Sfântul Proroc şi Înaintemergător Ioan l-a arătat pe Iisus, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan, 1, 29).

Atunci Sfântul Andrei, împreună cu un alt ucenic, s-a dus după Hristos: „Iar Iisus, întorcându-se şi văzându-i că merg după El, le-a zis: Ce căutaţi? Iar ei i-au zis: Rabi (învăţătorule), unde locuieşti? El le-a zis: Veniţi şi veţi vedea. Au mers deci şi au văzut unde locuia; şi au rămas la El în ziua aceea”. (Ioan 1; 38-40)

Din zilele acelea, ca şi ceilalţi Apostoli, Sfântul Andrei a urmat Mântuitorului, însoţindu-L pe drumurile Ţării Sfinte, adăpându-se din izvorul nesecat al dumnezeieştilor descoperiri pe care le aducea Mântuitorul.

Când Iisus a intrat în Ierusalim, Apostolul Andrei a cunoscut şi a fost martor la toate patimile Mântuitorului şi s-a bucurat împreună cu Maica Domnului şi cu ceilalţi apostoli, cu femeile mironosiţe de Învierea Sa.

Sfântul Apostol Andrei a propovăduit în Dobrogea

Tradiţia Bisericii ne spune că, după Înălţarea Domnului la cer şi după Cincizecime, Apostolii au tras la sorţi şi au mers în toată lumea, pentru propovăduire. Sinaxarele bizantine amintesc că Apostolul cel întâi chemat a propovăduit în Bitinia şi Pont, precum şi în alte ţinuturi ce se află lângă Marea Neagră, ajungând în Sciţia (Dobrogea), la Dunăre, unde a zăbovit propovăduind geto-dacilor, romanilor şi grecilor aflaţi atunci acolo.

Apostolul și însoțitorii săi au găsit o peșteră ca loc de odihnă și în acest fel este amintită prezența Sfântului Andrei în Dobrogea de tradiția și folclorul românesc. Episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos a sfinţit acest loc cu numele de „Peştera Sfântului Apostol Andrei” în anul 1943. Aici se află, în prezent, un complex călugăresc nu mit Mănăstirea Sfântului Apostol Andrei.

Crucea Sfântului Apostol Andrei

Istoricul crucii Sfântului Apostol Andrei este puțin cunoscut creștinilor. Lângă Corint, la Patras a fost răstignit cu capul în jos, pe o cruce în forma de X .

Propovăduind în Sciția cea Mare, Sciția Mică (Dobrogea), în Sinopi și în Miotia, s-a întors în Tracia și ajungând în Pelopones, a primit moarte muceniceasă în Patras. Sfântul Apostol Andrei a simțit că este nedemn să fie răstignit la fel ca Domnul Dumnezeul său, astfel încat el a implorat să i se facă o cruce de forma diferită. Crucea Sfantului Andrei este un simbol al umilinței, al pătimirii și al martiriului. Sfântul Andrei a avut un sfârșit de mucenic, fiind răstignit, în orașul Patras, lângă Corint, pe o cruce în forma de X (Crux decussata), căreia i s-a spus “Crucea Sfântului Andrei“. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *