Soluția care ar stinge conflictul dintre Rusia și Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski nu exclude organizarea unui referendum

Una dintre opțiunile de a reînvia un proces de pace blocat în estul Ucrainei și de a pune capăt conflictului cu Rusia vecină este un referendum.

Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski prin acest referendum s-ar putea stabili viitorul statut al estului Ucrainei şi al Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Zelenski nu a dat vreun detaliu cu privire la cum și când ar putea fi ținut referendumul.

În ultimele săptămâni, Ucraina s-a străduit să consolideze sprijinul aliaților occidentali, acuzând Rusia că adună zeci de mii de trupe în apropierea granițelor sale, în pregătirea unei posibile ofensive militare la scară largă.

Relațiile dintre Kiev și Moscova s-au prăbușit după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar forțele susținute de Moscova au ocupat teritoriul din estul Ucrainei pe care Kievul și-l dorește înapoi. Kievul spune că aproximativ 14.000 de oameni au fost uciși în lupte de atunci.

„Nu exclud un referendum pe Donbass în general”, a declarat Zelenski.

Președintele Ucrainei a afirmat că preşedintele SUA Joe Biden a transmis joi asigurări din partea Rusiei că Moscova nu va provoca o escaladare în Ucraina.

Zelenski a salutat implicarea preşedintelui Biden în încercarea de a realiza pacea în regiunea Donbas din estul Ucrainei, dar a adăugat că nu exclude discuţii directe cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a soluţiona problema.

Lucian Ionescu

1 thought on “Soluția care ar stinge conflictul dintre Rusia și Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski nu exclude organizarea unui referendum

  1. nu mai faceti confuzie intre anezare si reunificare !va reamintesc ca in sua a avut loc un razboi distrugator intre 1861-1865 numit de SECSIUNE intre nord si sud ! peste un milion de victime !ce a fost anexiunea sudului de catre nord sau reunificare ?sau ungurii sustin ca romania a anexat transilvania !e corect ?dar rfg si rdg s-au reunit sau rfg a anexat rdg ?dar teritoriile romanesti din administrarea ukrainei sunt anexate . sau reunite cu ukraina ?etc nu mai vorbesc de situatia israel-siria , turcia-ciprul de nord , serbia-kosovo …. china-taiwan, vietnamul de nord-vietnamul de sud , correa de nord-coreea de sud…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *