Infecția „ciuperca neagră” a ajuns în România. O persoană a murit

Medicii atrag atenția că, în timpul pandemiei de COVID-19, numărul pacienților diagnosticați cu mucormicoză, „infecția periculoasă denumită „ciuperca neagră”,  a crescut simțitor.

Șase cazuri de mucormicoză (ciupercă neagră) au fost diagnosticate, într-o singură lună, la Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din București.

Cazurile au fost identificate la pacienți care au trecut prin boala COVID-19.

Dintre cei șase pacienți diagnosticați cu mucormicoză, patru au avut o evoluție favorabilă, unul a decedat, iar un altul se află la Terapie Intensivă, după ce a fost operat.

De regulă, infecția cu mucormicoză a fost identificată la o lună, o lună și jumătate după ce pacienții s-au vindecat de COVID-19.

Medicii spun că vârsta pacienților diagnosticați este în scădere.

„În spital, am avut, în 15 ani, doar 4 cazuri de mucormicoză, și suntem un centru cu adresabilitate mare.

Mare parte dintre aceștia erau pacienți diabetici, dar am avut și pacienți non-diabetici, care avuseseră tratamente cu doze mari de glucocorticoizi”, a anunțat conf. univ dr. Răzvan Hainăroșie, director medical al Institutului de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din București.

 Simptome și tratament

Cele mai frecvente simptome observate la pacienții cu mucormicoză asociată cu COVID-19 au fost durerea facială, ptoza palpebrală, scăderea acuității vizuale și chiar pierderea vederii, afectare sinusală cu risc de extindere cerebrală și pulmonară, potrivit RO Vaccinare. Evoluția poate fi fatală în cazul pacientului cu diabet și imunitate scăzută.

MORTALITATE

Potrivit statisticilor, mucormicoza rinosinuzală are un indice de mortaliate cuprins între 36 și 40 la sută, în timp ce, în cazul mucormicozei pulmonare, indicele de mortalitate variază între 75 și 100%. De aceea, spun medicii, identificarea precoce a mucormicozei este extrem de importantă, iar inițierea tratamentului este esențială.

Primele cazuri de „ciupercă neagră” au fost raportate în India, după avalanșa cazurilor de COVID-19 provocate de varianta Delta, în luna mai a acestui an. Pacienţii infectați cu această ciupercă au ajuns atunci la spital când infecţia era deja avansată și când începeau să-și piardă vederea, ochiul infectat fiind îndepărtat pentru a evita avansarea infecției în creier.

Printre simptomele infecţiei se numără: nas înfundat şi sângerări, durere şi umflare a ochiului, pleoape căzute şi vedere înceţoşată sau chiar pierdere a vederii, apariția pe piele a unor pete de culoare neagră.

Medicii indieni anunțau atunci că mucormicoza apare la pacienții cu COVID din cauza folosirii steroizilor, tratament necesar pentru cei cu forme grave de COVID-19. Ciuperca periculoasă apare și la cei cu un sistem imunitar compromis, dar și ca infecție nosocomială (intraspitalicească). 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *