Schema completă de vaccinare nu mai este așa de completă. Valeriu Gheorghiță: „Vom vorbi de redefinirea unei scheme complete”

Omicron are peste 30 de mutații și specialiștii se tem că e mai contagios și ar putea ocoli răspunsul imun activat fie prin boală, fie după vaccin.

Varianta Omicron are peste 30 de mutații și specialiștii spun că e mai contagioasă și ocolește răspunsul imun activat fie prin boală, fie după vaccin.

Unele dintre aceste mutații sunt comune cu unele variante anterioare și pot conduce la infecțiozitate și transmisibilitate crescute, evitarea unor mecanisme de răspuns antiviral și chiar rezistență parțială la anticorpii dobândiți în urma infecției, a vaccinării sau rezistență la unele terapii cu anticorpi monoclonali.

Experții nu știu încă cu certitudine cât de eficiente vor fi vaccinurile actuale anti COVID-19 împotriva Omicron.

În acest context, Valeriu Gheorghiță – președintele Comitetului Naţional de coordonare a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 vorbește despre o nouă schemă completă de vaccinare împotriva COVID-19.

„Varianta Omicron ocoleşte răspunsul imun obţinut după vaccinarea cu primele două doze sau după trecerea prin boală. Însă vestea cea mai bună este că administrarea dozei de booster restabileşte eficienţa la valorile comparative cu eficienţa pe care aceste vaccinuri o au faţă de variantele anterioare”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, joi seară, la un post tv.

„Din punctul nostru de vedere, foarte probabil că în perioada următoare vom vorbi de redefinirea unei scheme complete de vaccinare împotriva COVID-19, două doze la interval de 21 de zile sau 28 de zile şi o doză de booster după minim şase luni.

Aceasta foarte probabil că va fi o schemă de vaccinare considerată completă care va asigura o protecţie superioară, optimă, pentru toate potenţialele variante circulante şi cele care deja circulă, dar şi pentru eventualele variante virale care vor circula de aici înainte”, a mai  spus Gheorghiță.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *