Centralele termice individuale vor fi interzise. „Aceasta este soluția peste tot în lume”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, că se interzice instalarea de centrale termice individuale în blocurile noi de locuințe.

Măsura a fost luată în contextul protejării mediului de noxele pe care le elimină centralele individuale.

Astfel, nu vor mai fi permise decât centrale mari, care să alimenteze toate apartamentele și să evacueze gazele arse la cel puțin 40 de metri, adică înălțimea aproximativă a unui bloc de 10 etaje. 

„Pentru viitor propunerea mea este să nu mai permitem centralele individuale în blocurile noi. Vorbim strict de viitor și doar de construcțiile noi.  Centrale doar la comun, la nivel de bloc sau scară și cu eliminarea fumului deasupra, la o înălțime de 40-50 de metri, care practic să ducă noxele cât mai departe de nivelul la care este cetățeanul. Aceasta este soluția peste tot în lume, de aceea vedeți la centrale coșuri foarte înalte”, a afirmat ministrul Mediului.

 Măsura ar putea fi aplicată chiar din luna ianuarie, cel mai târziu februarie 2022, iar din acel moment dezvoltatorii nu vor mai putea monta centrale individuale.

„Nu se pune problema în apartamentele existente unde nu este alternativă pentru centrală individuală. Măsura vizează doar blocurile noi, acolo unde se contruiesc acum apartamente și e varianta instalării unei centrale la nivel de scară. În blocurile vechi, unde sunt montate centrale, nu s-a pus problema interzicerii” a spus Tanczos Barna. 

Cu cât se scumpesc apartamentele

Chiar dacă o astfel de decizie va avea un efect benefic din prisma reducerii poluării, faptul că statul nu contribuie în niciun fel la această tranziție va face ca mare parte din povara costurilor suplimentare să cadă în seama celor care-și cumpără locuințe în blocuri noi.

Potrivit dezvoltatorilor imobiliari, instalarea unei centrale de scară costă cu cel puțin 50% mai mult decât instalarea centralelor individuale, iar efectul final ar putea fi o creștere a prețului pe apartament de circa 10.000 de euro. 

Pe de altă parte, potrivit datelor tehnice, o astfel de centrală ar reduce consumul de energie/apartament cu până la 40%, ceea ce ar duce la o amortizare în timp a investiției suplimentare.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *