România este principalul furnizor de trafic de persoane în Europa. Măsură inedită din partea BOR

România este principalul rezervor din Europa pentru victimele traficului sexual și pentru exploatare prin muncă.

Printr-un comunicat de presă, Sfântul Sinod a anunțat că, a aprobat o solicitare a Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane în acest sens.

În acest context, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (organismul colectiv de conducere) a decis săptămâna aceasta să distribuie în parohii, către credincioși, materiale speciale pentru conștientizarea acestui fenomen și prevenirea traficului.

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane, făcut public în luna iulie, arată că România este principalul rezervor din Europa pentru victimele traficului sexual și exploatarea prin muncă. Raportul mai arată că fetele instituționalizate în centre pentru persoanele cu dizabilități rămân vulnerabile, copiii romi sunt exploatați în cerșetorie.

Astfel, România rămâne pentru al treilea an consecutiv pe lista de supraveghere la nivelul 2, în țara noastră fenomenul traficului de persoane fiind cel mai accentuat din Europa, comparabil doar cu situația din Irlanda sau Belarus.

În categoria 3, cea mai problematică din raportul Departamentului de Stat, se află țări precum Rusia, China sau Cuba.

În România este în continuare raportată o creştere a căsătoriilor de formă realizate în Vestul Europei. După căsătorie, traficanţii exploatează femeile sexual şi le obligă să muncească.

De asemenea, copiii reprezintă aproximativ 50% din victimele traficului din România. Guvernul şi ONG-urile au raportat o creştere a recrutării copiilor pe internet şi pe reţelele sociale, în contextul pandemiei.

Totodată, fetele instituţionalizate în centre pentru persoanele cu dizabilităţi rămân vulnerabile pentru traficul sexual iar copiii romi sunt exploataţi în traficul sexual şi în cerşetorie, rămânând un fenomen subraportat.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *