Raed Araft vine cu vești proaste înainte de sărbători. Ce se întâmplă cu certificatele verzi după ce Omicron va ajunge predominantă în țara noastră

Șeful DSU, Raed Arafat, a spus, luni seară, că autoritățiule vor lua măsuri mai severe pentru a întârzia ca varianta Omicron să ajungă predominantă în România.

De asemenea, Arafat a mai spus că, certificatele verzi nu vor mai fi valabile la două doze de ser anti-COVIS, înepând de la anul.

„Cu cat vom intarzia, cu atat va fi mai lin atat impactul sanitar, cat si in ceea ce priveste celelalte aspecte, inclusiv cele economice”, atrage atentia Raed Arafat.

Arafat nu este de acord cu cei care susțin că, prin formele mai ușoare ale bolii s-ar putea ajunge mai rapid la o imunitate de grup.

„Nu parerea mea conteaza. Ne uitam la studiile si analizele facute  – ele nu merg pe aceasta idee. Ele spun ca vaccinurile actuale au un grad de potectie, mai ales pentru a nu face forme grave si a nu ajunge cu un grad de infectie la spital.

Deja 2 doze nu mai sunt suficiente pentru a recunoaste ca o persoana este vaccinata. Certificatele isi vor pierde valabilitatea la doua doze de la anul. Chiar daca serveritatea e mai scazuta, daca ea infecteaza mult mai multi oameni impactul asupra sectorului sanitar va fi mult mai mare.

Asta inseamna ca vom continua sa avem un numar de cazuri semnificativ in ATI si UPU. Eu nu as sta linistit acum. As lua scenariul ceva mai pesimist si daca se va intampla altfel atunci vom schimba”, a mai spus secretarul de stat in MAI.

Cu toate măsurile mai severe, care implică șia treia doză de vaccine anti-COVID, Raed Arafat nu poate să spună sau să facă vreo poreviziune despre finalul pandemiei de coronavirus.

„Este greu de spus. Orice pandemie apar variante, tulpini pentru ca ea se transmite si intre oamenii nevaccinati. Nimeni nu poate prezice. Posibilitatea de aparitie a unor tulpini noi este intotdeuna prezenta. Ca va fi mai puternica sau mai slaba ramane de vazut”, a conchis seful DSU. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *