Reprezentanți ai ONU opriți la frontiera dintre Polonia și Belarus. Solicitarea Înaltului Comisariat către cele două țări

La începutul lunii septembrie, Polonia a impus, pentru trei luni, starea de urgenţă pe o lăţime de 3 kilometri faţă de graniţa cu Belarus.
Accesul jurnaliştilor şi reprezentanţilor organizaţiilor umanitare nu a fost autorizat.
De asemenea, nici reprezentanți ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) nu au avut acces la frontiera dintre cele două ţări, unde organizaţia intenţiona să ancheteze asupra crizei migraţiei.
În cadrul unui briefing de presă o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Liz Throssell, a explicat că una dintre echipele lor a putut ajunge în Polonia, însă „fără a primi autorizaţia de a accede la zona de frontieră”, în timp ce Belarus a blocat accesul pe întreg teritoriul său.
„Le cerem autorităţilor celor două ţări să autorizeze accesul în zonele de frontieră pentru reprezentanţii umanitari şi apărătorii drepturilor omului, pentru jurnalişti, avocaţi, precum şi pentru reprezentanţi ai societăţii civile”, a adăugat ea.
Înaltul Comisariat a mai îndemnat Belarus şi Polonia „să remedieze de urgenţă situaţia disperată în care se află migranţii şi refugiaţii la frontierele” între cele două ţări.
Uniunea Europeană l-a acuzat pe liderul belarus Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Polonia, Lituania şi Letonia, pe de altă parte.
Lucian Ionescu