Metodă revoluționară pentru detectarea variantei Omicron. Se poate folosi pe întreg mapamondul

Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene a realizat un nou test PCR care detectează varianta Omicron fără a fi nevoie de secvențiere.

Într-un comunicat al Comisiei Europene se precizează că, laboratoarele din toată lumea, care efectuează teste PCR, pot comanda astfel de teste.

„Această nouă metodă oferă oportunităţi pentru detectarea mai rapidă şi mai ieftină a Omicron şi va permite o mai bună urmărire a noii variante răspândite în UE şi în întreaga lume. Ştiinţa s-a dovedit a fi o componentă esenţială în lupta noastră împotriva COVID-19.

Sunt recunoscătoare pentru munca neobosită a tuturor oamenilor de ştiinţă în timpul acestei pandemii şi nu numai”, spune Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, responsabil pentru Centrul Comun de Cercetare.

„Pentru a continua să luptăm împotriva COVID-19, avem nevoie de cele mai eficiente și actualizate instrumente oferite de știință. Odată cu răspândirea rapidă a mai multor variante transmisibile, cum ar fi Omicron, nevoia de diagnosticare precisă este la fel de importantă ca întotdeauna.

Noua metodologie de testare prezentată astăzi de Centrul nostru Comun de Cercetare va ajuta la asigurarea că varianta Omicron este detectată mai rapid și la reducerea sarcinii asupra capacităților de secvențiere ale statelor membre. Făcând acest lucru, putem obține o mai bună înțelegere a răspândirii Omicronului, putem izola cazurile mai eficient și putem reduce presiunea deja semnificativă asupra sistemelor noastre de sănătate”, a precizat Comisarul pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides.

Noua metodă PCR s-a dovedit a fi foarte eficientă în testele specifice Omicron efectuate de JRC.

„Aceasta înseamnă, în practică, că metoda oferă posibilitatea oricărui laborator care operează tehnologie standard PCR de a identifica varianta Omicron rapid și fără a fi nevoie de secvențierea consumatoare de timp. Reactivul modificat dezvoltat de JRC poate fi comandat de furnizorii obișnuiți ai testului PCR și poate fi implementat rapid.

Orice laborator care efectuează astăzi teste PCR se va putea adapta rapid. Această nouă metodă va fi prezentată astăzi statelor membre în cadrul Comitetului pentru securitatea sănătății”, potrivit comunicatului Comisiei Europene.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *