Banul la ban trage…iar pensionarii „obișnuiți” doar se enervează. Cât sunt pensiile speciale la sfârșitul anului 2021

Foto: prosistemhaha.wordpress.com

Eliminarea pensiilor speciale a reprezentat o promisiune electorală pentru fosta coaliție PNL -USR PLUS-UDMR, dar și pentru actuala alianță politică PNL-PSD-UDMR.

După câștigarea puterii toate promisiunile au fost ascunse șub preș, iar coaliția aflată la guvernare promite echitate : „ Susținem aplicarea generală a principiului contributivității în stabilirea dreptului la pensie, sens în care modernizarea sistemului public de pensii va conduce la eliminarea inechităților și reducerea decalajelor”.

Revenind în actualitate, numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, în decembrie 2021, de 9.680 de persoane, cei mai mulţi, respectiv 4.452, fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice.

Tot magistrații figurau cu cea mai mare pensie medie de serviciu, respectiv peste 20 de mii de lei lunar. De asemenea, 794 de membri ai Corpului diplomatic şi consular al României au beneficiat de pensii speciale, pensia medie fiind de 5.727 de lei. În ceea ce priveşte beneficiarii privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 750 de persoane, cu pensii medii de aproape 5000 de lei.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 573 de persoane, media fiind de 8.374 de lei. De asemenea, de Legea 130/2015 privind statutul personalului auxiliar din justiție are 1.724 de beneficiari pensionari, cu pensie medie tot de aproape 5000 de lei.

Așadar, un numar mare de beneficiari ai pensiilor private. Mai mult, lor li s-ar putea adăuga și aleșii locali : Pensiile speciale ale primarilor nu au intrat niciodată în plată, chiar dacă ele au fost introduse prin Codul Administrativ în 2019, pentru că guvernele liberale au amânat intrarea lor în plată iar actualul Guvern condus de Nicolae Ciucă ar urma să recurgă la o nouă prorogare.

Situația centralizată de la Casa Națională de Pensii:

content-image

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *