Salata de boeuf, vedeta mesei de Revelion. Știți cine inventat-o?

Le fiecare sărbătoare importantă, dar mai ales de Revelion, românii obișnuiesc să aibă pe masă renumita salată de boeuf.

Cu carne de vită, porc, pasăre sau chiar fără aceste ingrediente, salata de boeuf este regina meselor festive.

Este gustoasă, răcoroasă și poate fi servită cu mare plăcere, oricând.

Dar te-ai gândit vreodată cine a inventat-o?
Mult timp se credea că salata de boeuf este un preparat specific franțuzesc, asociindu-se denumirea cu franțuzescul „boeuf”, care înseamnă „vită”.

Deşi pare a fi un aliment franţuzesc, salata de boeuf este o specialitate rusească. Ruşii au denumit-o salată Olivier ori salată de iarnă. 

Ei o mai numeau și Salat Stolinchny (salată capitoliu). Și în zilele noastre, acest preparat se regăsește în meniurile din Rusia.

Până acum vreo două secole, aristocraţii ruşi angajau numai bucătari francezi, renumiţi pentru îndemânarea şi precizia pe care o aveau în bucătărie. În a doua jumătate a secolului XIX, renumitul chef francez Lucien Olivier a inaugurat Hérmitage, un restaurant în mijlocul Moscovei. Acesta era invitat în casele aristocraţilor pentru a le găti mâncăruri spectaculoare.

El este considerat inventatorul salatei boeuf, pe care o numea “Vânat în maioneză”. Salata conţinea vânat, prepeliţe, crabi şi caviar, iar, de dragul decorului, în mijloc se orna cu felii de ou, maioneză, cartofi fierţi şi castraveţi muraţi în oţet. 

Aceast fel de mâncare, foarte scump, era considerat preparatul simbolic al restaurantului Hérmitage.

Alte ingrediente erau trufe, piept afumat de raţă sau aspic, deoarece reţeta salatei era diferită de la un anotimp la altul. În acele vremuri, maioneza era creată din oţet din vin franţuzesc, muştar şi ulei de măsline. Nici la momentul actual nu se cunoaşte reţeta iniţială a lui Lucien Olivier, iar fiecare bucătar este liber să încerce orice consideră el că este necesar.

Mai târziu, un bucătar rus a vrut să recreeze „Vânatul în maioneză” adaptându-l la o rețetă accesibilă și oamenilor de rând.

Astfel, reţeta iniţială a fost înlocuită cu piept de pui, castraveţi, morcovi şi cartofi.

Iată rețeta rusească din urmă cu mai bine de 100 de ani

Ingrediente

1 piept de pui

3-4 morcovi mari
2 rădăcini mari de pătrunjel
5-6 cartofi
1 ţelină
1 borcan mare de castraveţi muraţi
500 g maioneză
sare
piper
muştar

Mod de preparare

După ce ai fiert carnea şi legumele cu puţină sare în apă, le scoţi din apă şi pui totul deoparte într-un castron. 

Până se răcesc acestea, taie castraveţii cubuleţe si stoarce-i bine în pumn, apoi aşază-i într-un lighean. Tot de aceeaşi mărime taie şi restul legumelor, tot cubuleţe. La final, dai carnea de pui prin maşina de tocat şi apoi carnea tocată o adaugi la legumele deja tăiate.

Adaugă sarea, piperul şi câteva linguri de muştar. Lasă totul deoparte şi prepară 500 g de maioneză. Pune în salată 3/4 din maioneză şi amestecă. După ce s-a omogenizat toată compoziţia, poţi aranja totul pe platouri, iar cu maioneza rămasă şi cu alte legume decorează salata. Dă-ți drumul la imaginație, pentru că salata de boef se poate orna în mii și mii de feluri.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *