Grupul de Studiere a Antisemitismului şi Holocaustului sub patronajul Academiei Române. Agenda pe anul 2022

Începând din toamna anului 2022, Academia Română va organiza o conferință anuală în cadrul unor manifestări științifice care să reunească studiile realizate în cadrul Grupului de Studiere a Antisemitismului şi Holocaustului.

Acest grup a fost înființat la începutul anului 2021 având în componență cercetători din institutele Academiei Române care activează în domeniile socio-umane: Institutul de Istorie ,,Nicolae Iorga“, București, Institutul de Istorie ,,A.D. Xenopol“, Iaşi, Centrul de Studii Transilvane, ClujNapoca, Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai“, Târgu Mureş, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, București.

Grupul de Studiere a Antisemitismului şi Holocaustului activează sub patronajul președintelui Academiei Române, în cadrul Secției de științe istorice și arheologie a Academiei Române, și este coordonat de dr. Viorel Achim, cercetător principal la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ din Bucureşti, specialist în minorități etnice în România secolelor XIX-XX, politica de populație în România în anii 1940-1944, Holocaust, istoria țiganilor/romilor în România și Sud-Estul Europei.

Scopul Grupului este de a stimula cercetarea în institutele Academiei Române pe cele două teme astfel încât acestea să devină într-un orizont de timp rezonabil un loc care să conteze în peisajul cercetării internaţionale cu privire la istoria antisemitismului şi Holocaust.

Intenţia creării acestui Grup a fost anunţată de preşedintele Academiei Române, academician Ioan-Aurel Pop, la masa rotundă cu titlul „Antisemitismul și violența politică în România interbelică“, organizată pe 26 noiembrie 2020 de Academia Română, Centrul de Studii Transilvane şi Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“.

Grupul de Studiere a Antisemitismului şi Holocaustului din cadrul Academiei Române își manifestă deschiderea pentru colaborarea cu alte centre de cercetare și specialiști din ţară și din străinătate care se ocupă de studierea antisemitismului şi Holocaustului, pentru constituirea unei direcții solide și coerente de cercetare a acestei teme.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *