Dosarul cu șine devine istorie. Nicio instituție din România nu mai are voie să facă asta

Începând din 1 ianuarie 2022, nicio instituție publică din țară nu mai are voie să solicite persoanelor fizice şi firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituţii ale statului.

Legea a intrat în vigoare din prima zi a acestui an, după ce a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în data de 9 noiembrie, anul trecut.

Potrivit actului normativ, instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice central, nu mai au voie să ceară copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către entităţi ale statului.

„Se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.

Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale solicită entităţilor care au emis documentele prevăzute la alin.(1), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public”, se arată în textul legii.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *