Românii care dețin criptomonede, în vizorul ANAF. Cum se face impozitarea

Silver and golden coins with bitcoin, ripple and ethereum symbol on wood background.

Începând din acest an, ANAF îi ia la bani mărunți și pe românii care dețin criptomonede.

În acest sens, ANAF a publicat un ghid prin care îi informează pe investitorii în monedele virtuale asupra regulilor privind impozitarea câștigurilor.

„Broşura privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală”, care clarifică modul de impozitare a criptomonedelor a fost publicată pe site-ul Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Astfel, persoanele care realizează venituri din transferul de monedă virtuală au obligația de a declara aceste venituri, iar impozitul pe venit datorat se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului.

Tranzacțiile de criptomodene, impozitate

“Persoanele care realizează venituri din transferul de monedă virtuală au obligaţia de a declara aceste venituri prin completarea și depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.

Impozitul pe venit datorat pentru aceste venituri se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului realizat, determinat ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare și preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei.

Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei. Termenul de plată a impozitului pe venit este termenul limită de depunere a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate”, se arată broșura publicată de ANAF.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *