Se întrevede luminița de la capătul pandemiei. Avertismentul unui medic din Galați

Alexandru Nechifor, medic la Spitalul Județean Galați și prorector al Universității Dunărea de Jos din Galați, a spus, în prima zi a anului 2022, că există semnale ca acest an să însemne sfârșitul pandemiei de coronavirus.

Potrivit medicului gălățean, urmările pandemiei vor foarte grave, iar sistemul de sănătate din România ar trebui să ia măsurile necesare în legătură și cu celelalte boli neglijate în ultimii doi ani.

„Cel mai optimist scenariu se referă la sfârșitul pandemiei, deși aceasta a lăsat urme extrem de adânci în sănătatea populației, fie că vorbim de Long COVID, fie că discutăm despre extrem de multe afecțiuni neglijate în ultimii doi ani.

Acest virus a lăsat urme adânci în sănătatea populației. Toate datele pe care le avem ne arată că sindormul Long Covid ne va da de furcă în perioada următoare și, din păcate, vor fi efecte pe termen lung. Foarte îngrijorător este că afecțiunile oncologice, cardiologice, gastroenterologice au fost neglijate, astfel că în prezent și în viitor avem de luptat cu agravarea acestor boli sau chiar cu imposibilitatea tratării lor altfel decât în manieră paleativa. Este o situație de multe ori disperată ce se soldează cu decese despre care aproape nimeni nu discută”, este de părere medicul Alexandru Nechifor.

În același timp, acesta avansează și cel mai pesimist scenariu, care este acela ca „această pandemie să continue, să apară noi variante ale virusului care să fie atât de schimbate încât vaccinul să nu mai aibă efect, sau să avem parte de începutul unei noi pandemii pentru că am realizat cam cât de vulnerabili suntem”.

„Lumea așa cum o știam noi înainte de pandemie nu va mai fi niciodată la fel. Implicațiile sunt majore, atât la nivel economic, social, cât și cultural”, a adăugat medicul, care avertizează în legătură cu pericolul care urmează: creșterea și mai mult a rezistenței bacteriilor la antibiotice după pandemie.

„Acum suntem în situația gravă de a discuta despre rezistență anumitor bacterii la absolut toate antibioticelor pe care le avem la dispoziție. Este o situație extrem de gravă și aceasta ar putea reprezenta începutul unei noi probleme mondiale”, a mai spus Alexandru Nechifor.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *