Avertismentul ministrului Finanțelor, Adrian Câciu. „Grosul inflației în România se va afla la jumătatea anului 2022”

Încă de la începutul anului 2022, românii vor simți efectele valului de inflație care va fi greu de suportat.

Creșterile de prețuri în toate domeniile, produse în special de explozia prețurilor la energie și gaze naturale, vor fi simțite mai acut de românii cu venituri mici, care se regăsesc, mai ales în sectorul privat, unde salariile sunt mult mai mici decât în sectorul bugetar.

Ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, a afirmat, luni seară, la un post de televiziune, că efectele inflației vor deveni dificil de suportat în vară.

„Inflația cu care ne confruntăm are două componente care se resimt și una care va veni. Cele care se resimt, le știm cu toții. În primul rând este inflația , datorată prețurilor la energie care are componentă internă și componentă externă. Noi avem o explozie a prețurilor la energie. Este o parte a inflației. 

O altă parte a inflației se datorează importurilor. Suntem o țară care depindem de importuri, mai ales pe investiții, unde nu avem producție internă. Aceasta este ceea ce resimțim astăzi.

Va mai veni un val de inflație peste noi care se numește, în termeni profesionali,  inflația monetaristă, cea care este declanșată de explozia de capital care a avut loc în SUA și în Europa. S-au tipărit bani.

Prin ridicarea dobânzilor de către băncile centrale, vom avea o inflație generată de dobânzi sau inflația monetaristă. Toate aceste trei tipuri de inflație se suprapun, iar grosul inflației în România se va afla la jumătatea anului 2022, dacă nu se intervine”, a avertizat Adrian Câciu.

Pentru a limita efectele inflației, guvernul și Banca Națională trebuie să ia o serie de măsuri, a adăugat Adrian Câciu. 

În legătură cu taxele, ministrul Finanțelor a spus că, în acest an nu vor fi creșteri.

„În 2022 este exclus să crească taxele, altele decât cele care erau programate. După cum știți accizele sunt în calendarul cu Comisia Europeană negociat. Acestea au crescut un pic cu rata inflației din 2020. În rest, nu există niciun fel de discuție despre creșterea taxelor pentru 2022”, a mai spus Adrian Câciu.

Lucian Ionescu 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *