Japonezii au dezvoltat un vaccin unic în lume. Efectul este incredibil

O echipă de cercetători japonezi de la Universitatea Juntendo, Japonia, a reușit să dezvolte un vaccin pentru a elimina așa-numitele celule zombie care se acumulează odată cu vârsta și dăunează celulelor din apropiere, provocând boli legate de îmbătrânire, inclusiv rigiditatea arterială.

 Șeful echipei de cercetători de la Universitatea Juntendo, Toru Minamino, a confirmat că șoarecii cărora li s-a administrat vaccinul au prezentat scăderi ale celulelor zombie, cunoscute din punct de vedere medical ca celule senescente, și în zonele afectate de rigiditatea arterială.

„Ne putem aștepta ca (vaccinul) să fie aplicat în tratamentul rigidității arteriale, diabetului și a altor boli legate de îmbătrânire”, a spus Minamino.

Rezultatele cercetării echipei au fost publicate vineri în versiunea online a revistei Nature Aging.

Celulele senescente se referă la cele care au încetat să se divizeze, dar nu mor. Ele dăunează celulelor sănătoase din apropiere prin eliberarea de substanțe chimice care provoacă inflamație.

Echipa a identificat o proteină găsită în celulele senescente la oameni și șoareci și a creat un vaccin peptidic bazat pe un aminoacid care constituie proteina.

Vaccinul permite organismului să creeze anticorpi care se atașează de celulele senescente, care sunt îndepărtate de celulele albe din sânge care aderă la anticorpi.

Când echipa a administrat vaccinul șoarecilor cu rigiditate arterială, multe celule senescente acumulate au fost îndepărtate și zonele afectate de boală s-au micșorat. Când au fost administrate la șoareci bătrâni, progresia fragilității lor a fost mai lentă decât cea a șoarecilor nevaccinați, potrivit echipei.

Multe dintre medicamentele existente pentru îndepărtarea celulelor senescente sunt folosite ca agenți anti-cancer și pot provoca efecte secundare negative. Efectele secundare ale noului vaccin au fost mai puține, în timp ce eficacitatea acestuia a durat mai mult, susțin cercetătorii japonezi.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *