Revoluția din Kazahstan poate influența creșterea prețului la gaze naturale în România. Explicațiile ministrului Virgil Popescu

Criza din Kazahstan din aceste zile poate bulversa piața de gaze naturale în partea de sud-est a Europei.

Mii de persoane au protestat marți, 4 ianuarie, la Almaty, capitala economică a Kazahstanului, din cauza scumpirii gazului petrolier lichefiat. 

Președintele fostei republici sovietice Kazahstan a apelat la ajutorul unui bloc de securitate condus de Rusia, după ce nu a reușit să potolească miile de protestatari, mulţimea luând cu asalt clădiri guvernamentale, dintre care unele au fost incendiate.

„Cred că este oportun să luăm legătura cu partenerii noștri CSTO. (…) Aceste bande teroriste sunt internaționale, au urmat un antrenament serios în străinătate, iar atacul lor asupra Kazahstanului poate și trebuie privit ca un act de agresiune”, a declarat președintele Kassym-Jomart Tokayev

În acest context. ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, miercuri seară, că evenimentele geopolitice din această perioadă influențează fluctuația prețurilor la gaze naturale.

„A fost o scădere a prețului la gaze naturale până acum două zile. După care a fost o oarecare creștere la gaz natural începând cu 4 ianuarie. Văd că s-a menținut la același nivel. E foarte sensibilă piața gazelor naturale. Vedem ce se întâmplă în Kazahstan în momentul de față. Kazahstanul este o țară care are și foarte mult tranzit de conducte de gaze. Este foarte important să nu fie afectat tranzitul de gaze, să nu se întâmple nimic în Ucraina”, a declarat Virgil Popescu.

Protestele masive au dus la impunerea stării de urgență și președintele kazah a cerut ajutorul Rusiei pentru reprimarea celor care au ieșit în stradă. Cel puțin 8 persoane au murit, împușcate de forțele de ordine. 

„Estimez din aprilie încolo o temperare, o scădere a prețului la gaze naturale, ceea ce înseamnă și o temperare la prețul energiei electrice. Va scădea consumul și nu va mai fi așa presiune pe preț. (…) Nu cred că vom avea evoluții în afara plajelor cu care ne-am obișnuit deja. A fost în urmă cu două săptămâni și jumătate – 3 săptămâni prețul gazelor naturale ajunsese iar la 170 de euro, după care s-a prăbușit brusc. A scăzut prețul în momentul când a fost știrea că mai multe nave încărcate cu LNG din America au venit către Europa. Asta nu înseamnă că dacă crește prețul în piața SPOT, automat cresc prețurile la gaze naturale la populație. Acest lucru nu, pentru că există contracte pe un anumit termen și nu pot fi modificate prețurile”, a mai asigurat Virgil Popescu.

În același timp, ministrul Energiei anunță că prețurile la energie electrică nu vor mai atinge nivelul celor din 2021. 

„Nu ne așteptăm la o scădere a prețului energiei electrice la nivelul anului trecut. Așa ceva este clar că nu se mai poate. Prețul certificatului de CO2 al energiei produse pe bază de cărbune a crescut foarte mult, CO2 la 80 de euro/MW”, a mai spus ministrul Energiei.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *