Rusia trimite trupe în Kazahstan. Opt morți și peste 300 de răniți. Guvernul condus de premierul Askar Mamin şi-a prezentat demisia

E stare de urgență în Kazahstan, decretată de autorități, după ce scumpirea gazelor a scos mii de oameni în stradă. 

Președintele kazah Kassîm-Jomart Tokaiev a declarat stare de urgență pentru două săptămâni în cel mai mare oraș din Asia Centrală, Almatî, și în provincia Mangistau din vestul țării, unde protestele au devenit violente.

Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă (OTSC), o alianţă militară condusă de Rusia, a decis trimiterea de forţe de menţinere a păcii în Kazahstan.

Fostul preşedinte Nursultan Nazarbaev, care a condus ţara până în 2019 păstrează o mare influenţă și este un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin.

Preşedintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a cerut miercuri seară intervenţia Organizaţiei Tratatului pentru Securitatea Colectivă pe fondul escaladării violenţelor.

Preşedintele în exerciţiu al organizaţiei, premierul armean Nikol Paşinian, a anunţat în cursul nopţii, că alianţa militară va trimite trupe de menţinere a păcii în Kazahstan, pentru o misiune “cu durată limitată”.

Din Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan. Nu s-a precizat când va începe misiunea de stabilizare a Kazahstanului şi nici câţi militari vor fi mobilizaţi.

Manifestanţii au incendiat reşedinţa prezidenţială din Almatî, cel mai mare oraş din Kazahstan. De asemenea, a fost incendiat sediul Primăriei, situat în imediata vecinătate. Sediul Parchetului regional a fost devastat. Aeroportul din Almatî a fost ocupat de protestatari, iar toate cursele aeriene au fost suspendate.

Miercuri seară, în oraşul Almatî a fost lansată o operaţiune “antiteroristă” pentru restabilirea ordinii publice.

Conform celui mai recent bilanţ, opt agenţi de poliţie au fost ucişi în confruntările cu protestatarii, iar alte 317 persoane au fost rănite, în mai multe oraşe din Kazahstan.

Preşedintele Kassym-Jomart Tokayev a dat asigurări că va rămâne în Kazahstan indiferent de situaţie. Kassym-Jomart Tokayev a anunţat demiterea fostului preşedinte Nursultan Nazarbayev din funcţia de director al Consiliului pentru Securitate Naţională, un organism decizional influent. Guvernul condus de premierul Askar Mamin şi-a prezentat demisia, iar prim-ministru interimar a fost numit Alichan Smajylow.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *