Scandalul burselor de merit, întorsătură neașteptată. Elevii acuzați de mentalitate comunistă. Reacția ministrului Sorin Cîmpeanu

Asociația Elevilor din Constanța și Consiliul Național al Elevilor îl acuză pe ministru Educației, Sorin Cîmpeanu, că nu a făcut consultare și nu a ținut cont deloc de propunerile inițiale când „a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor școlare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creșterii mediilor ca urmare a școlii online”.

După această reacție din partea elevilor, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că, elevii au mentalitate comunistă și nu va fi „adeptul principiului comunist: dați mai puțin să ajungă la toată lumea”.

„Bursele de performanță și merit sunt pentru cei mai buni. Stimulăm competitia și învățarea. Pentru toti ceilalti există burse sociale, de studiu, profesională, bani de liceu. Exista burse pentru toată lumea. Meritul trebuie să fie într-un sens corect. Nu putem da curs acestei cereri de a acorda burse de merit pentru peste jumătate dintre elevii României. 

Nu voi fi adeptul principiului comunist: dați mai puțin să ajungă la toată lumea. Să revenim la bursele de merit de 6 sau 8 lei pe lună? Nu am să fac asta,” a declarat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit Consiliului Național al Elevilor, tăierea burselor de merit ar afecta peste 700.000 de elevi din România. Mai multe asociații de elevi i-au reproșat ministrului Educației că propunerile lor nu au fost luate în considerare pentru modificarea mediilor acordării burselor de merit, de a nu modifica media de la 8,50 la 9,50, pe lângă introducerea, „din pix”, a condiției de maximum 10 absențe nemotivate.

Pe de altă parte, Sorin Cîmpeanu se apără și invocă numărul prea mare al elevilor care au luat bursă de merit în primul an de pandemie, pentru că nu ar corespunde realității, majoritatea anului școlar anterior fiind făcut mai mult online din cauza COVID-19.

„53 la sută dintre elevii României au luat într-un an atipic, cu un sistem de evaluare irelevant, note peste 8.50. (…) Dacă elevii din România mă conving pe mine că starea învățământului din România este atât de bună încât 53 la sută sunt elevi de top, i-aș ruga să se uite în Franța în Germania, SUA, cam câți elevi sunt catalogați ca fiind elevi de top.

Mai mult de jumătate? Păi, dacă avem mai mult de jumătate elevi de top de geniu, care merită burse de merit, înseamnă că nu avem nici o problemă cu sistemul de învățământ și stam mai bine la acest capitol decât Marea Britanie, SUA.

 Nimeni nu are peste 50 % de studenti de top. 347.000 de elevi înseamnă 1 elev din 4, sau 25 % dintre elevi, care primesc burse de merit”, a mai declarat Cîmpeanu. 

VALOAREA burselor acordate de Ministerul Educației 

Burse de performanță – 500 de lei
Burse de merit – 200 de lei, pentru medii de la 9,50 în sus și cel mult 10 absențe nemotivate
Burse de studiu – 150 de lei, pentru medii de la 7,50 în sus și 10 absențe nemotivate
Burse profesionale 200 de lei
Burse bani de liceu 250 de lei
Bursa de ajutor social – 200 de lei 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *