Praznicul Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții respectate de români

Sfântul Ioan Botezătorul reprezintă sfârșitul sărbătorilor de iarnă, care au fost deschise de praznicul Sfântului Nicolae pe 6 decembrie.

Acest mare sfânt al creştinătăţii este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naște copii sănătoși.

Există o serie de obiceiuri și tradiții pe care românii trebuie să le urmeze pentru ca anul să fie unul bun.

Una dintre tradițiile spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion, fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.

Se mai crede după Sfânt-Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

Potrivit tradiţiei, ziua de Sfântul Ion este o  zi de bucurie, iar  cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului.

De sărbătoare Sfântul Ion, pe 7 ianuarie, nu se stinge candela! Aceasta arde pentru bunăstare în familie. În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.

Totodată, de Sfântul Ion nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

Pe 7 ianuarie, de Sfântul Ioan Botezătorul se strânge pomul împodobit de Crăciun și împart dulciurile copiilor sărmani.

La sate se respectă cu sfințenie sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul și oamenii nu muncesc pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și de animalele sălbatice, conform traditii-superstitii.ro. 

Totodată, cei care serbează această zi speră ca gospodăriile lor să fie ferite de foc şi animalele, de fiarele sălbatice.

Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este “Iordăneala”. Astfel, mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică și după terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *