Se reduce perioada de carantină. Explicațiile șefului DSU, Raed Arafat

Raed Arafat, șeful DSU a anunțat, vineri, că perioada de carantină se reduce la 5 zile pentru persoanele vaccinate și la 10 zile pentru cele nevaccinate.

Măsura va intra în vigoare începând se sâmbătă, 8 ianuarie 2022.

Principalele modificări aduse prin hotărârea CNSU nr 2/2022: 

a)Reducerea perioadei de carantină de la 14 la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile; 

b)Reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile; 

c)Introducerea măsurii carantinei cu privire la contacții direcți ai persoanelor confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 cu duratele de 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile,respectiv 10 zile pentru persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile. 

d) Introducerea  excepției de la carantină pentru personalul navigant maritim român și personalul care lucrează pe platformele fixe și mobile de extracție petrol și gaze in zona exclusiva economică a României;
f)Reducerea duratei carantinei instituită prin decizii emise anterior intrării în vigoare a prezentei hotărâri și aplicarea termenelor din Hotărârea numărul 2/2022;

Carantină 5 zile pentru contacții vaccinaților

„Decizia este următoarea… Avem reducerea perioadei de carantină de la 14 zile la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, introducerea măsurii carantinei cu privire la contacții direcţii ai persoanelor confirmate cu infecţia cu virusul SARS-CoV-2 cu duratele prevăzute anterior – aceeaşi regulă va fi.

Dacă este persoana vaccinată sau trecută prin boală, atunci are perioadă de carantină de 5 zile. Dacă persoana nu este vaccinată, are perioadă de carantină de 10 zile. Introducerea excepţiei de la carantină pentru personalul navigant maritim român şi personalul care lucrează pe platformele fixe şi mobile de extracţie petrol şi gaze în zona exclusiv economică a României, reducerea duratei carantinei instituită prin decizii emise anterior intrării în vigoare a prezenţei hotărâri şi aplicarea termenilor care le prevede această hotărâre.

Dacă cineva a intrat, de exemplu, ieri şi a primit decizie de carantina de zece zile şi este vaccinat sau trecut prin boală, se reduce la 5 zile. Dacă a primit de 14 zile pentru că nu a avut test când a intrat în ţară, se reduce tot la 5 zile.

Această hotărâre urmează să fie publicată în Monitorul Oficial astăzi, asta înseamnă că de mâine va fi valabilă”, a explicat Raed Arafat.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *