Pandemia a lovit dur Armata Norvegiei. Măsuri extreme pentru soldați. Ce se întâmplă cu lenjeria intimă la sfârșitul serviciului militar

Generalul Rune Jakobsen, reprezentant al comandamentului Forțelor Armate ale Norvegiei recunoaște că, armata norvegiană este „prea mică pentru a apăra Norvegia într-un conflict până la suportul trupelor NATO”.

Conform datelor oficiale, forțele militare ale Norvegiei, pe timp de pace, dispun de 23.250 de oameni, incluzând personalul militar și civil.

În acest context, Norvegia, chiar dacă are o armată foarte mică, face parte din NATO iar modul de organizare este foarte diferit față de toate statele care fac parte din această organizație.

De exemplu, în Norvegia bărbații și femeile militari trăiesc împreună.

Armata norvegiană cere soldaților bărbați și femei să facă sport împreună, să se antreneze și să mănânce împreună.

În prezent, soldații norvegieni au fost trimiși în diferite tabere militare, femeile trăind lângă bărbați și urmând o pregătire comună.

În spatele acestui mod de a face armată, se află un adevăr care este recunoscut cu jumătate de gură. Este vorba despre dotarea armatei norvegiene, de la echipament la armament, care este destul de deficitară.

Una dintre măsurile, luate recent, este ca soldaţii în termen din Norvegia  să predea, la finalul serviciului lor militar, şosetele, chiloţii şi sutienele (în cazul femeilor) succesorilor lor.

Până acum se obişnuia ca soldaţii în termen demobilizaţi să plece din garnizoanele lor cu lenjeria intimă care le fusese repartizată în timpul serviciului lor militar.

Însă pandemia de COVID-19 a complicat în mod serios fluxurile de aprovizionare, determinând anul trecut armata norvegiană să-i invite pe recruţi să restituie cele mai intime obiecte din echipamentul lor.

“Acum, când am ales să reutilizăm această parte din echipament, acest lucru ne ajută să avem o cantitate mai mare în circulaţie şi să creştem capacitatea de livrare a echipamentului. Avem foarte puţine în stoc”, a explicat purtătorul de cuvânt al serviciului de logistică al armatei norvegiene, Hans Meisingset.

“Lenjeria este spălată, curăţată şi controlată. Ceea ce distribuim este în stare bună”, a afirmat el.

Cu toate acestea, un reprezentant al militarilor în termen a criticat deficienţe recurente, susceptibile să afecteze capacităţile operaţionale.

“Grave penurii de echipamente şi îmbrăcăminte pot afecta disponibilitatea operaţională şi, în cel mai rău caz, securitatea soldatului”, a reacţionat Eirik Sjohelle Eiksund pentru publicaţia specializată Forsvarets Forum.

Apărând frontiera nordică a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în faţa Rusiei vecine, Norvegia menţine serviciul militar unisex şi convoacă în fiecare an circa 8.000 de tineri şi tinere să-şi efectueze serviciul militar.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *