Școlile nu se vor închide indiferent de situația pandemică. Sorin Cîmpeanu: „Momentul este total nepotrivit”

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a decis că școlile nu se vor închide chiar dacă va crește numărul de infectări în perioada următoare.

Decizia a fost luată de comun acord cu Ministerul Sănătății, care a recomandat că școlile „nu trebuie închise”.

Declarațiile ministrului Educației vin după ce Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL) a cerut trecerea în online pentru o perioadă de cel mult o săptămână pentru a evita impactul infectărilor în școli.

„Luăm în considerare punctul de vedere al Ministerului Sănătății care spune că școlile nu trebuie închise. Din perspectiva educației, momentul este total nepotrivit, pentru că în săptămâna 10-14 ianuarie, urmează să se încheie situația școalară, pentru semestrul 1.

Din perspectivă legală cei care au făcut această solicitare, către Ministerul Educației, dovedesc o gravă necunoaștere a legislației, deoarece Ordonanța de urgență 99 din 10 septembrie 2021 permite trecerea în online doar până la data de 10 ianuarie. Nu există nici măcar bază legală a trecerii în online a școlilor”, a declarat ministrul Educației.

Reamintim că ministrul Sănătății – Alexandru Rafila a anunțat vineri că decizia de a închide sau nu școlile „trebuie să ţină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere clinic şi dacă vor fi cazuri multe, dar cu o proporţie mică de cazuri care ajung în spital, atunci nu avem niciun motiv să întrerupem activitatea şcolară. Dacă vor fi cazuri multe, cu blocarea spitalelor atunci poate fi luată o măsură temporară”.

În legătură cu testarea elevilor în școli, Sorin Cîmpeanu a spus, că IGSU trebuie să deblocheze situația testelor destinate școlilor.

„Testele sunt necesare pentru funcționarea școlilor în condiții de siguranță. Solicităm în continuare către IGSU să se facă toate eforturile pentru deblocarea situației. Nu am niciun fel de estimare, ministerul nu este implicat nici în licitație, nici în contractare. Singurul în măsură este IGSU”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *