Se majorează pensiile speciale. Explicațiile halucinante ale ministrului Justiției, Cătălin Predoiu

În timp ce actuala Coaliție de guvernare încearcă cu aroganță să lămurească românii că nu sunt bani pentru majorarea pensiilor, iată că, statul român are bani din belșug pentru creșterea salariilor și pensiilor pentru „săracii” magistrați.

Pentru că această categorie socio-profesională abia de-și târăște traiul de azi pe mâine, având salarii și pensii de le plângi de milă, guvernanții (și ei cu venituri foarte mici) au decis majorarea indicelui în baza căruia se calculează veniturile acestora.

Lăsând gluma deoparte, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a semnat ordinul de majorare a pensiilor și salariilor magistraților, motivând că astfel a făcut economie.

El a explicat că, astfel a evitat plata a zeci de milioane de lei în procese cu magistrații care cer recuperarea unor drepturi salariale.

Înainte de această majorare, salariul mediu net în sistemul judiciar este de 8.765 de lei, cu 3.000 de lei peste salariul mediu net pe economie.

Conform unui ordin emis în 30 decembrie 2021 de către ministrul Justiției, Valoarea Sectorială de Referinţă (VSR) – în funcție de care se calculează salariul – crește de la 465 de lei la 605 lei. Ca urmare, vor crește și pensiile speciale, care se raportează la drepturile salariale.

Astfel, din luna ianuarie a acestui an, drepturile salariale se stabilesc având în vedere valoarea de referință de 605,225 de lei.

“Emiterea ordinelor ministrului justiției de stabilire a drepturilor salariale individuale conform prevederilor art 1 (privind majorarea valorii sectoriale – n.r) se va realiza până cel târziu la data de 4 februarie 2022, acestea urmând a intra în plată în luna februarie pentru drepturile aferente lunii ianuarie 2022”, conform ordinului citat.

La acest moment, salariul mediu net în sistemul judiciar (judecători, procurori, grefieri, personal conex, consilieri probațiune) este de 8.765,5 lei. Astfel, un judecător sau un procuror au peste 13.000 lei/lună, grefierii și consilierii de probațiune în jur de 5.000 lei/lună, iar personalul conex 3.000 lei/lună. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *