Avalanșă de îmbolnăviri cu varianta Omicron în Italia. Începe vaccinarea obligatorie

Italia a înregistrat joi un record de contagieri, 220.000 noi infecţii, astfel încât ţara însumează 7 milioane de cazuri din februarie 2020 şi 138.697 de decese.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate (ISS) rata de internare la ATI este de 23 la 100.000 de persoane nevaccinate, comparativ cu cele vaccinate de peste 120 de zile (1,5) sau cu cele care au primit şi doza booster (0,9).

„Dacă cifrele cresc în ritmul a între 200-250.000 de infecţii pe zi (…) până la primăvară probabil peste 95 % dintre italieni, vaccinaţi sau trecuţi prin boală, vor atinge imunitatea colectivă”, a declarat Matteo Bassetti, directorul departamentului de boli infecţioase de la spitalul San Martino din Genova.

În aceste condiții, Italia adoptă măsuri urgente pentru a stopa avalanşa de contagieri asociate variantei Omicron.

O măsură care a intrat în vigoare de sâmbătă este vaccinarea obligarorie a persoanelor cu vârsta peste 50 de ani.

Cei care nu s-au vaccinat încă au primit o perioadă de graţie până la sfârşitul lunii ianuarie pentru a face acest lucru.

De la 1 februarie, toţi cei care nu sunt vaccinaţi sau care nu au primit a doua doză sau o injecţie de rapel, vor fi amendaţi cu 100 de euro.
Măsura va rămâne în vigoare până la 15 iunie şi se aplică tuturor rezidenţilor cu vârsta de peste 50 de ani, inclusiv cetăţenilor străini.

Începând cu 15 februarie, cei din această categorie de vârstă vor trebui, de asemenea, să prezinte la locul de muncă dovada vaccinării sau a trecerii prin boală şi, dacă nu pot face acest lucru, vor fi obligaţi să lucreze la distanţă. Angajaţii sub 50 de ani pot să prezinte şi un test cu rezultat negativ. Cei care încalcă măsurile riscă amenzi între 600 şi 1.500 de euro.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *