Inovație care revoluționează industria auto. Prima mașină din lume care-și poate schimba culoarea doar apăsând pe un buton

La Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas, SUA, a fost prezentată prima mașină din lume care îşi schimbă culoarea.

Este vorba despre automobilul marca BMW, iar automobilul în cauză a fost numit BMW iX Flow.

El foloseşte tehnologia de cerneală electronică care se găseşte în mod normal în cititoarele electronice pentru a transforma exteriorul maşinii într-o varietate de modele în gri şi alb.

”Aceasta este o schimbare a culorii cu adevărat eficientă din punct de vedere energetic, folosind tehnologia E Ink. Aşa că am luat acest material – este un fel de hârtie groasă – şi provocarea noastră a fost să punem asta pe un obiect 3D precum maşinile noastre”, a spus inginerul de cercetare al BMW Stella Clarke.
Atunci când este stimulat de semnale electrice controlate de o aplicaţie pentru telefon, materialul aduce diferiţi pigmenţi la suprafaţă, determinând maşina să capete o nuanţă sau un design diferit, cum ar fi dungile de curse.

Deși reprezentanții BMW prezintă această inovație drept o funcție pur estetică, permițând proprietarilor de mașini să își exprime stilul sau starea de spirit mai bine, asemeni culorilor alese pentru vestimentație, această capabilitate ar putea avea și funcții practice.

Păstrarea caroseriei mașinii în culoarea albă în zilele călduroase și în culoarea neagră în zilele reci, ar putea asigura un nivel de confort ridicat în timpul condusului, sau în momentul în care te urci în mașină. 

În viitor, modificările vor fi controlate şi printr-un buton de pe tabloul de bord al maşinii sau poate chiar prin gesturi cu mâinile.

Nu este nevoie de energie pentru a menţine culoarea pe care o selectează şoferul, potrivit BMW.

Deşi vehiculul expus la CES poate alterna doar între gri şi alb, tehnologia va fi extinsă pentru a acoperi un spectru de culori, potrivit BMW.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *